Prinses Astrid bezoekt labo voor trombose-onderzoek aan Kulak Kortrijk

De prinses werd ontvangen door onder meer vicerector Piet Desmet, burgemeester voor een dag Mathias Haerinck en professor Simon De Meyer. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Prinses Astrid bracht donderdag een bezoek aan Campus Kulak Kortrijk van de KU Leuven. Ze kreeg een rondleiding van professor Simon De Meyer die onderzoek doet naar de behandeling van beroertes. Zijn onderzoek kreeg 25.000 euro steun van de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth, waarvan de prinses erevoorzitter is.

“Het bezoek van Prinses Astrid is een blijk van grote waardering voor het onderzoek van de KU Leuven en haar campus Kulak Kortrijk”, reageert vicerector Piet Desmet opgetogen. “Dankzij de gedreven en jarenlang aangehouden inzet van onze Kortrijkse professoren en hun teams krijgen de onderzoeksambities van Kulak heel concreet vorm. België is de top van Europa. Het is meteen voor onze ganse onderzoekscampus een meer dan symbolische dag.”

Prinses Astrid kreeg een blik achter de schermen van het Laboratorium voor Trombose Onderzoek op Campus Kulak Kortrijk. Ze maakt er kennis met het onderzoek van professor Simon De Meyer: hij bestudeert beroertes veroorzaakt door bloedklonters.
Prinses Astrid kreeg een blik achter de schermen van het Laboratorium voor Trombose Onderzoek op Campus Kulak Kortrijk. Ze maakt er kennis met het onderzoek van professor Simon De Meyer: hij bestudeert beroertes veroorzaakt door bloedklonters.© LO

Prinses Astrid bezoekt labo voor trombose-onderzoek aan Kulak Kortrijk
© LO

“De prinses was bijzonder geïnteresseerd en stelde zeer gerichte vragen”, zegt hij. Zijn wetenschappelijk werk werd eerder dit jaar bekroond met de Ernest Solvay Prijs van de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth (GSKE). Prinses Astrid is erevoorzitter van de stichting. Professor Simon De Meyer gaf de prinses tekst en uitleg over beroertes en zijn onderzoek.

Prinses Astrid bezoekt labo voor trombose-onderzoek aan Kulak Kortrijk
© LO

Beroertes zijn wereldwijd een van de voornaamste doodsoorzaken en liggen vaak aan de basis van lichamelijke beperkingen. “In 80 procent van de gevallen gaat het om een bloedklonter die een bloedvat naar de hersenen verstopt. Door de verminderde bloedtoevoer ontstaat er een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen, en treedt er progressieve hersenschade op. Dat gaat gepaard met een verlies van neurologische en motorische functies”, duidt de professor.

“Voor mensen die door een beroerte worden getroffen, zijn er weinig behandelingsopties. Een van de opties is om de bloedklonter te gaan oplossen door toediening van tPA, maar deze behandeling is enkel mogelijk binnen de vier en een half uur na de eerste symptomen. Een tweede mogelijkheid is om de klonter te gaan verwijderen met behulp van een katheter, maar ook dat is niet altijd succesvol. In sommige gevallen raakt de klonter niet volledig verwijderd of is die onbereikbaar.”

Het onderzoek van het team van professor De Meyer kan op termijn leiden tot meer en betere behandelingsopties. Ze richten zich daarbij op zogenaamde NETs, Neutrophil Extracellular Traps. “We voeren nu testen uit met een DNase, een bepaald enzym dat de NETs als het ware verknipt. Door dit DNase te combineren met tPA lost de bloedklonter beter op.”

“De steun van de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth is belangrijk om onze doelstellingen te bereiken en patiënten met een beroerte betere perspectieven te geven. En dat Prinses Astrid een persoonlijk bezoek brengt aan ons labo is een grote motivatiebron voor ons hele onderzoeksteam”, aldus nog De Meyer.

Burgemeester voor een dag: Mathias Neirynck.
Burgemeester voor een dag: Mathias Neirynck.© LO

Ook burgemeester voor een dag Matisse Neirynck tekende present. Hij was dit in het kader van de YOUCA Action Day, waar jongeren een dag aan de slag kunnen bij de overheid of een onderneming. “Het was een grote verrassing want ik dacht dat ik een expo moest openen’, lacht Matisse. “De prinses was goed op de hoogte van het onderwerp Biochemeie en onderzoek. Ik vind dit ook boeiend. Ze vroeg me wat ik studeerde en wat ik later wil doen. De prinses was zeer geïnteresseerd.” Tot slot van de voormiddag volgde de traditionele groepsfoto, het tekenen van het gulden boek en een receptie.

Prinses Astrid bezoekt labo voor trombose-onderzoek aan Kulak Kortrijk

Prinses Astrid bezoekt labo voor trombose-onderzoek aan Kulak Kortrijk

https://www.youtube.com/watch?v=c_8Ip1h-wXI

(Peter Van Herzeele/foto’s LOO/foto en video JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier