Poperingse toneelvereniging Langhoirs Victorinen stelt ‘De vinger en de mond’ voor

De cast van toneelgroep Langhoirs Victorinen. Vooraan zittend: Xander White en Tibbe Denoulet Staand van links naar rechts: Gilbert Lobelle, Marc Vanbruwaene, Gilbert Vandamme, Gregory White, Fanny Béague, Wim Denoulet, Gilbert Milleville Achteraan van links naar rechts: Kathy Pareyn, Amelia Dehouck, Saske Tetaert, Sarah Vandenberghe en Elodie Delanote. (foto MD)
Redactie KW

Binnenkort brengt toneelvereniging Langhoirs Victorinen in zijn nieuwste productie ‘De vinger en de mond’ een geheel eigen interpretatie van het scheppingsverhaal. Opvallend in het stuk is de rol van Kaïn, die afwisselend vertolkt wordt door Xander White en Tibbe Denoulet, die met hun 9 en 10 jaar de gemiddelde leeftijd van de cast meteen een heel stuk doen dalen. “Onze toneelgenen zijn doorgegeven”, lachen papa’s Gregory White en Wim Denoulet, die zelf ook beiden meespelen.

” ‘De vinger en de mond’ is een moderne versie van het scheppingsverhaal, losjes gebaseerd op het bijbelverhaal Genesis en de duivelse sage van Faust”, vertellen Gregory White en Wim Denoulet. “In deze originele mix van beide verhalen, staan uiteraard een aantal bijbelse personages in de spotlights. Zelf spelen we de rollen van Adam (Wim) en Mefisto (Gregory). Volgende figuren passeren ook de revue: Eva (Fanny Béague), Kaïn (Tibbe Denoulet en Xander White) en de engelen Lucifer (Sarah Vandenberghe), Raphaël (Amelia Dehouck), Gabriël (Elodie Delanote) en Uriël (Kathy Pareyn). Nieuw in ons midden zijn Saske Tetaert en Christian Makuta uit Heuvelland, die in het verleden al deelnam aan de talentenshow ‘Belgium’s got talent’ op televisie. Zij spelen de rol van Apollion en Michaël. Als extra stunt zal Christian trouwens rappen”, benadrukken ze.

Gedeelde jonge rol

Opvallend is niet alleen de leeftijd van de jongste acteurs uit de cast, maar ook de duorol die ze toebedeeld kregen. “De rol van Kaïn is echt weggelegd voor een jongere acteur”, leggen Gregory en Wim uit. “Onze zoontjes Xander (9) en Tibbe (10) waren meteen enthousiast om mee te spelen. De toneelgenen werden dus doorgegeven, en de opvolging voor de Langhoirs Victorinen is meteen verzekerd. Om de intensiteit van de opvoeringen – 6 opvoeringen in 2 weken tijd, red. – wat te drukken, verdeelden we hun rol over hen beiden. Daarom spelen ze afwisselend elk slechts drie voorstellingen mee”, aldus de papa’s.

De jongens reageren: “Veel tekst hebben we eigenlijk niet. Na enkele keren lezen, kenden we onze tekst al uit het hoofd. Dit in tegenstelling tot onze papa’s, die er een stuk langer over deden“, gekscheren ze. “Onvermijdelijk zullen we de zenuwen net voor de opvoering wel door onze lijven voelen gieren, maar we vertrouwen erop dat die stress heel snel weer zal wegebben.”

Het verhaal zelf legt volgens Wim en Gregory op licht spottende wijze de kleine kantjes van mensen (en engelen) bloot en gaat in wezen over keuzes (leren) maken. “Aan de basis van de fijne situatiehumor die aan bod komt tijdens het stuk liggen gedaanteverwisselingen en subtiele misverstanden”, vertellen ze.

Tien jaar voorzitter

Met ‘De vinger en de mond’ trokken de Langhoirs opnieuw de kaart van de komedie. “In het dagdagelijkse leven is er al genoeg miserie”, klinkt het bij Wim en Gregory. “Een komedie brengen lijkt gemakkelijk, maar als je het goed wil neerzetten is dat absoluut geen gemakkelijk genre. De ervaring leert dat je van het stilste publiek soms het luidste applaus krijgt achteraf”, weten ze.

Dit jaar is Wim tien jaar voorzitter van de toneelgroep. “In mijn jonge jaren speelde ik al eens één voorstelling mee met het Iepers jeugdtheater. In 2000 moedigde een toenmalig lid van de Langhoirs Victorinen mij op café aan om mij ook eens aan één van hun stukken te wagen. En zo geschiedde. In het millenniumjaar speelde ik een klein rolletje mee en ik was verkocht. Ook mijn echtgenote Nele Theunynck speelde trouwens al een zestal keer mee. Wel proberen we elkaar af te wisselen: wanneer Nele meespeelt, pas ik voor die productie en omgekeerd. Ondertussen ben ik dus al tien jaar voorzitter van de groep. Er komen heel wat verantwoordelijkheden bij kijken, al probeer ik heel wat zaken uit handen te geven en te delegeren. Een tiental mensen maken deel uit van het bestuur en elk van ons heeft zijn eigen taken.”

Ook Gregory maakt deel uit van het bestuur. “In 2005 gaf ik zelf aan bij de toenmalige voorzitter Gilbert Milleville dat ik wel eens wou meespelen. Tijdens mijn opleiding Bijzondere Jeugdzorg, kreeg ik het vak ‘Expressie’. Dat wakkerde de toneelmicrobe bij mij aan. Momenteel ben ik al druk een script voor onze volgende productie aan het lezen en selecteren. Elk jaar proberen we een andere regisseur te kiezen. Die leggen we al een twee-, soms zelfs drietal jaar vooraf vast. En uiteraard zijn er nu ook drukke repetitietijden aangebroken. Doorgaans repeteren we twee keer per week in zaal de Speelveugel (bij speelplein De Piepauw). Sinds begin oktober voerden we onze repetitiemomenten op tot drie keer per week en verkasten we vanaf november naar cultureel centrum Ghybe. Nu is het nog kwestie van alle technische puzzelstukjes af te werken en samen te laten vallen. In ons decor willen we met verschillende niveaus werken. Gelukkig kunnen we rekenen op een uitstekende technische ploeg hiervoor. Ook maken we voor het decor gebruik van filmfragmenten op doek. Mijn echtgenote, Els Lobelle, en de zoon van Fanny, Alec Rappelet, stonden hiervoor in”, besluit Gregory.

Zes voorstellingen

Voorstellingen vinden plaats in cc Ghybe op vrijdag 22, zaterdag 23, maandag 25, vrijdag 29 en zaterdag 30 november om 20 uur. Er is ook een matineevoorstelling op zondag 1 december om 10u30. Tickets zijn te bestellen bij www.langhoirs.be en kosten 9 euro (8 euro voor studenten en Opendoekleden). Tickets voor de voorstelling op zondag met aperitief inbegrepen kosten 12 euro (11 euro voor studenten en Opendoekleden). (SVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier