Politie tevreden na mars in Oostende tegen incidenten van afgelopen zomer aan de kust

© foto JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zondag verzamelden zo’n 300 mensen ter hoogte van het station van Oostende. Daartoe had Aalstenaar Luk De Gendt opgeroepen via de Facebookgroep ‘Met de trein naar Oostende’. Naar eigen zeggen wilden de deelnemers hun bezorgdheid uiten omtrent de incidenten van afgelopen zomer aan de kust. “Dit is pas het begin”, zei de initiatiefnemer achteraf in een reactie. De politie moest op geen enkel moment tussen komen.

De Facebookgroep ‘Met de trein naar Oostende’ kan ondertussen rekenen op ruim 5.500 leden. Het was in die groep dat er werd opgeroepen om zondag massaal naar Oostende te trekken. Naar eigen zeggen met een symbolische vraag: waarom mensen zomaar aangevallen worden. De politie was op de hoogte van de Facebookgroep en hield alles nauwlettend in de gaten.

Burgemeester Bart Tommelein verbood de samenscholing van de actievoerders. “In coronatijden kunnen we samenscholingen van die aard onmogelijk toelaten”, had de burgemeester eerder laten weten. Een politiemacht had zich zondagmiddag opgesteld ter hoogte van het station. Afgeschrikt waren de actievoerders allerminst. Hun stem laten horen, dat was het enige wat ze wilden.

Rond 13.15 uur trok de mars, volgens de politie met 275 deelnemers, zich op gang vanaf het Oostendse station. Langs de Visserskaai richting zeedijk en zo tot aan de Wellington renbaan en terug. Zowel de politie als de strandreddingsdienst kreeg regelmatig applaus van de actievoerders. Alles samen duurde de hele actie zo’n anderhalf uur. Volgens Luk De Gendt hebben ze in Oostende hun punt gemaakt.

Veilig kunnen spelen

“Fantastisch, beter dan dit kon de hele actie niet lopen”, zei de man na afloop in een reactie aan onze krant. “We zijn geen actievoerders, maar bezorgde burgers. Burgers met maar één vraag en die is gesteld geweest. Onze kinderen moeten veilig kunnen spelen op het strand en dat lijkt me tegenwoordig onmogelijk geworden. Mensen pikken dit niet langer.”

Tijdens de mars vielen racistische slogans te horen zoals ‘islamieten, parasieten’. Ook ‘eigen volk eerst’ en ‘linkse ratten’ werd er geroepen. De Gendt distantieert zich echter van deze uitspraken. “We zijn niet links, maar ook niet rechts”, gaat hij verder. “We willen vooral tonen dat de ordediensten er niet alleen voor staan, want zij zijn hier mee slachtoffer van. Mensen mogen niet bang zijn om naar onze kust te komen”, aldus de actievoerder.

De deelnemers werkten goed mee met de politie.
De deelnemers werkten goed mee met de politie.© foto JR

“Ik ben een gewone zelfstandige en ik werk hard voor mijn geld. Ik ben een burger en maak fouten, net zoals iedereen dat wel eens doet. Maar wat we afgelopen zomer te verwerken kregen, dat kan niet meer. We zijn naar hier gekomen met goede bedoelingen en hebben laten zien dat we ons punt kunnen maken zonder daarbij geweld te moeten gebruiken. We hebben alle deelnemers op voorhand gevraagd om zich aan de regels te houden rond corona en om geen kleuren of vlaggen mee te brengen. Daar hebben ze zich allemaal aan gehouden.”

Afstandsregels worden gerespecteerd

Bart Tommelein stak eerder deze week een hand uit aan De Gendt om over de problematiek te praten. “Ik heb dat geweigerd”, zegt De Gendt. “Waarom? Wat moet er nog besproken worden? De problematiek is duidelijk, niet? Maar ik wil wel vermelden dat ik meneer Tommelein respecteer na vandaag. Hij heeft uiteindelijk de mars toch toegelaten en daar zijn we dankbaar voor. Dat de politie een oogje in het zeil houdt, dat lijkt me niet meer dan normaal. Maar men heeft ons laten begaan.”

“Ik kan geen mensen verbieden om in Oostende te komen wandelen”, reageert de burgemeester. “Daarom heb ik ook laten begaan. Maar ik ben blij dat alles op een rustige manier verlopen is.” Ook de politie klinkt positief. “De deelnemers werd gevraagd om de afstandsregels te respecteren wat in de meeste omstandigheden vrij goed opgevolgd werd. Ook de mondmaskerplicht werd goed nageleefd. Er werden geen spandoeken, banners of specifieke symbolen gebruikt. Alles is vrij rustig verlopen, er waren geen relletjes of onregelmatigheden”, vertelt korpschef Philip Caestecker. “De politie was goed voorbereid op deze actie. Zowel op “eigen” lokaal niveau als via federale versterking en versterking van andere politiezones, werden voldoende machten ingezet om alles in goede banen te leiden.” De politie volgde zondagmiddag nog enkele kleinere groepjes op die zich over de stad verspreidden.

(JRO/ foto JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier