Politie haalt op bevel van rechtbank 10-jarige jongen weg bij moeder in Oostende

De Oostendse politie heeft gisteren een tienjarige jongen weggehaald bij zijn moeder om hem terug te brengen naar zijn vader in Spanje. De politie deed dat op bevel van het parket, na een arrest van het hof van beroep waarbij de moeder veroordeeld werd wegens parentale ontvoering.

Vier jaar geleden liep de relatie tussen de moeder en de vader van het kind op de klippen. De moeder verhuisde terug naar Oostende, de Spaanse vader bleef in zijn thuisland. Omdat de moeder haar zoon meenam naar Oostende en de vader in het ongewisse liet, diende die een klacht in wegens parentale ontvoering. Eind vorig jaar kreeg de vader van de rechter gelijk en werd de moeder veroordeeld wegens parentale ontvoering. De dame ging in beroep en hield al die tijd haar zoon bij zich. Vorige maand kreeg ze echter ook van het Gentse hof van beroep het deksel op de neus. Het hof besliste dat de jongen terug naar zijn vader in Spanje moest. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, gaf de politie in Oostende dan ook de opdracht om de jongen bij zijn moeder te gaan ophalen. Dat gebeurde gisterochtend. Op beelden die door de moeder werden verspreid op sociale media, is te zien hoe de jongen niet vrijwillig mee wil met de politie. De agenten grijpen de jongen op een bepaald moment vast en houden de moeder tegen terwijl haar zoon in een auto weggevoerd wordt.

Het parket benadrukt dat er eerst geprobeerd werd om met de moeder een regeling te treffen. “Het arrest werd betekend aan de moeder en zij werd, onder andere door de wijkagent, op de hoogte gebracht van de definitieve beslissing van het hof. De moeder weigerde evenwel de jongen terug te sturen naar de vader. Gezien iedere vorm van vrijwilligheid ontbrak, heeft de OM vandaag opdracht gegeven aan de politie Oostende om de jongen op te halen en naar de vader te brengen. Het is duidelijk dat in dit dossier van internationale kinderontvoering vrijwilligheid de absolute voorkeur heeft genoten en dat er pas in een laatste fase tot een gedwongen tenuitvoerlegging van het arrest werd overgegaan door de politie Oostende en dit in opdracht van het parket”, klinkt het. De advocaat van de moeder is het daar niet mee eens. “Wij waren uiteraard op de hoogte van dat arrest van het hof van Beroep in Gent. Maar we hadden gevraagd om te wachten met de uitvoering tot er een uitspraak was van het Europees Hof”, zegt meester Pieterjan Dens. “Als men dat niet wilde doen, dan wilden we hem in de kerstvakantie laten vertrekken. Dan kon hij hier nog zijn trimester op school en examens afmaken. Daarna zou hij in Spanje kunnen inpikken. Dat hebben we ook zwart op wit staan. Maar daar is nooit een antwoord op gekomen. Het gaat hem hier op dit moment niet over de inhoud van dit dossier. Maar wel op de manier waarop die jongen is meegenomen. Het gaat om een kind met psychosociale problemen. Dit is uiteraard zeer traumatiserend voor dat jongetje. Ik heb ondertussen ook klacht ingediend bij Comité P”, zegt de advocaat.

De Oostendse politie krijgt op sociale media heel wat kritiek te verwerken, maar reageert sereen. “Mijn mensen liggen ook wakker van zo’n dossiers”, zegt korpschef Philip Caestecker. “Maar ze hebben in moeilijke en ondankbare omstandigheden wel degelijk goed hun werk gedaan. Ze hebben het sereen en rustig gehouden. Wij beseffen als geen ander dat zo’n beslissingen hun impact op een kind hebben. Maar we leven in een rechtsstaat, dus wij moeten de wet opvolgen”, klinkt het. De moeder blijft ondertussen strijdbaar op sociale media. “Ik ben doodop, ik wil mijn zoon terug. Dat is het enige wat telt”, schrijft ze.

(LK/TL/JR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.