Politie Gavers vergroent wagenpark: 30.000 euro voor eerste elektrische politiewagen

Links zien we secretaris van de politieraad Frank Detremmerie en korpschef Jean-Louis Dalle. Burgemeester Alain Top overhandigt de sleutels aan wijkinspecteur Davy. Naast hem zien we hoofdinspecteur Wim Verstraete en burgemeester van Deerlijk Claude Croes. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De politiezone Gavers heeft een nieuw voertuig in gebruik genomen: een Renault Zoë. Het gaat om een investering van 30.000 euro.

Nadat de politiezone eerder al elektrische fietsen aankocht voor de wijkinspecteurs, is er nu een eerste ecologisch voertuig. De Renault Zoë is immers een 100 procent elektrische wagen. “Als politiezone moeten we durven investeren in de toekomst. Iedere dag worden we geconfronteerd met de problematiek van de opwarming van de aarde en de effecten die dit heeft op onze maatschappij. Ook als politiedienst willen wij hier ons steentje toe bijdragen”, aldus hoofdcommissaris en korpschef Jean-Louis Dalle. Het voertuig kon aangekocht worden via het raamcontract van de Federale Politie. Het gaat om een investering van om en bij de 30.000 euro, ombouw naar politievoertuig inbegrepen. Met een vermogen van 68 kW en een autonomie tussen de 230 en 280 kilometer is het voertuig uitermate geschikt in zowel stedelijk als landelijk gebied. Daarnaast biedt het voertuig plaats aan maximaal vijf personen.

Tijdswinst

Als het voertuig trager rijdt dan 30 kilometer per uur wordt er een geluid geactiveerd, dat ervoor moet zorgen dat het voertuig ook voor voetgangers en fietsers waarneembaar is. “Ideaal voor de wijkdienst. Het voertuig is dan ook exclusief bestemd voor de wijkinspecteurs. Vooral bij opdrachten waarbij de wijkinspecteur grotere afstanden aflegt binnen zijn wijkcluster betekent dit tijdswinst zonder belasting voor het milieu. Een duidelijke win/win situatie waaruit zowel de politie, de maatschappij als het milieu voordeel putten”, weet eerste hoofdinspecteur Wim Verstraete, teamchef van de gebiedsgebonden politiezorg. Eén van de prioriteiten van de wijkinspecteur blijft de aanspreekbaarheid naar de bevolking. “De (elektrische) fiets blijft dan ook het vervoersmiddel bij uitstek. Voor specifieke en ruimere verplaatsingen kan vanaf nu gebruik gemaakt worden van de Zoë. Om dit in de toekomst nog te optimaliseren, wordt in het eerste semester van 2020 een tweede identiek voertuig geleverd”, besluit de korpschef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier