Politie beboet al twaalf wildzwemmers

De jongeren doken met het hoofd eerst het water in. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Kortrijkse politie moest tijdens de afgelopen zomervakantie twaalf boetes uitdelen aan mensen die zwommen op plaatsen waar dat niet mocht. Het ging telkens over de kleiputten in Marke. “Maar we proberen vooral te sensibiliseren”, benadrukt een woordvoerder.

Zogenaamde wildzwemmers, mensen die zwemmen op plaatsen waar dat niet mag, vormden vooral een probleem tijdens de hittegolven van augustus. Er werd toen onder andere in de Leie en in de Kleiputten in de Pontestraat in Marke massaal gezwommen, vooral door jongeren.

“Zwemmen in de Kleiputten is niet alleen verboden, de terreinen zijn er ook privé“, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Daar werden uiteindelijk twaalf processen verbaal opgesteld door de agenten van politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede).”

Waarschuwingen

Ook in het Kanaal Kortrijk – Bossuit werden verschillende keren zwemmers betrapt. En onlangs amuseerden een vijftal jongeren zich door van de Collegebrug in de Leie te duiken. Zwemmen in bevaarbare waterlopen is sowieso verboden. “Maar we proberen toch vooral in te zetten op preventie en sensibilisering”, benadrukt de woordvoerder. Zo werden ter hoogte van de Kortrijkse Kajakclub verschillende waarschuwingen uitgedeeld.

Tot een aantal jaar terug zochten en vonden nochtans veel Kortrijkzanen verkoeling in de vaart in Kortrijk, ter hoogte van de Kajakclub op de Visserskaai. Strikt gezien mag er nooit gezwommen worden in bevaarbare waterlopen, maar de zwemmers in het Kortrijkse kanaal werden lange tijd gedoogd.

Norbert

Daar kwam vorig jaar verandering in nadat de jonge Norbert Nsanzimana (21) er verdronk. Hij raakte wellicht verstrikt in een paar waterplanten en kon ondanks een dappere reddingspoging van zijn neef niet meer gered worden. De brandweer kon hem bevrijden, maar Norbert overleed niet veel later in het ziekenhuis.

Op de plaats waar hij en zijn vrienden aan het zwemmen waren stonden nochtans al sinds een jaar verbodsborden. Sinds de verdrinking van Norbert patrouilleert de politie extra ter hoogte van dat stuk van de vaart. Maar er werden (voorlopig) alleen nog maar waarschuwingen gegeven. De agenten betrappen er geregeld zwemmers en waarschuwen nog maar eens voor de gevaren. “Mensen houden geen rekening met onderstroming, gevaarlijke objecten in het water, het aanzuigeffect dat boten kunnen hebben of het risico op onderkoeling”, klinkt het. “Ze zien gewoon een aangename plas water, maar niks is minder waar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten