Pol Vanden Abeele uit Oostrozebeke beleefde de complete lokale muziekgeschiedenis

Leopold Vanden Abeel beleefde gloriejaren bij de Evergreens. Op de foto zie je hem achteraan bij het drumstel. (foto CLY)
Redactie KW

Als er iemand die in Oostrozebeke rondloop en een groot deel van het bruisend verleden van het mandeldorp Oostrozebeke heeft meegemaakt dan is het de 70-jarige Barco-technicus op rust, Pol Vanden Abeele. “Ik stortte me eigenlijk van het ene muzikale avontuur in het andere”, verzekert hij.

Pol Vanden Abeele was nauw betrokken bij het swingende muzikaal verleden van de gemeente, zeg maar de gloriejaren van Tjuf met de onvergetelijke vedetten uit de tijd zoals Willy Verbrugghe en zijn band met klein Mauriske. Dat alles ligt nog heel vers in het geheugen van de oudere generaties. Pol kan dit beeld nog altijd oproepen. Zelf was hij actief als drummer en heel recent nam hij na liefst 40 jaar afscheid van Evergreens.

Pastoor Jules

Pol vanden Abeele uit de Sperrenwijk is niet alleen een minzaam maar heel spraakzaam man. Vooral over het muzikale verleden van zijn dorp raakt hij nooit uitgepraat. “Ik heb in mijn actieve periode slechts één werkgever gekend nl. Barco waar ik veertig jaar in dienst bleef. Ik heb mijn leven lang ook maar twee passies gehand: dat zijn elektronica en muziek. Ik zette mijn eerste stapjes in de muziek toen ik nog bij de Chiro was en dat gebeurde samen met mannen als Johny Casaert en Etienne Degraeve uit de Boekboom. Eigenlijk was het pastoor Jules die mijn muzikale carrière een serieus duwtje in de rug gaf. We kregen als beginnend bandje 40.000 frank om enkele tweedehandsinstrumenten te kopen zoals drie gitaren en een drum. Ik was toen 14 jaar jong. In ruil voor die som geld die we kregen van de pastoor moesten we als beginnend bandje één keer in de maand gratis optreden in parochiezaal Tjuf.”

“Met de Flamingo’s trokken we van het ene rusthuis naar het andere”

Het werd de start van een muzikale carrière. “We speelden toen onder de naam de Farthings en dat was een geweldig succes. Telkens toen we optraden liep de Tjuf eivol. Ik kan alleen maar zeggen dat heel veel jonge gasten daar hun lief hebben gevonden. In die beginperiode speelden we vooral populaire covers maar ook enkele eigen nummers. ik was meteen de drummer van de groep. In 1969 zijn we er noodgedwongen mee gestopt want de militaire dienst kwam er aan maar ook in het leger hadden we vlug een orkestje en op die manier geraakten we makkelijk binnen in de mess.”

Flamingo’s

Na mijn legerdienst stapte ik al vlug in een nieuw muzikaal avontuur. In Oostrozebeke en omstreken was Willy Verbrugghe met zijn orkest toen de grote vedette. Ik vroeg Willy of hij kon komen zingen op mijn huwelijksfeest en meteen daarna was de trein vertrokken. Liefst 18 jaar heb ik gespeeld met het orkest van Willy Verbrugghe. Dat waren onvergetelijke tijden. Jammer genoeg is Willy veel te vroeg en totaal onverwacht overleden. Toen het verhaal met Willy voorbij was stapte ik over naar de Flamingo’s in Meulebeke en daar bleef ik bij spelen van 1989 tot 1999. In die periode trokken we van het ene rusthuis naar het andere. Er volgde echter al vlug een nieuw avontuur met de Evergreens die tot op vandaag nog steeds heel populair zijn. Ik behoorde samen met Gabriel Dhondt tot de stichters van de Evergreens. Ook Gerard Devos, Guido Maes, Gabriel Dhondt hoorden er bij. Ik beleefde er eveneens als drummer heerlijke tijden. In 2019 verliet ik de groep omdat ik de tijd rijp vond voor een sabbatjaar. Ik heb er bijzondere toffe jaren doorgebracht maar nu is dit hoofdstuk voor goed afgesloten.”

Oostro-Brothers

Of zijn muzikaal leven nu op een laag pitje staat na de Evergreens? “Eigenlijk niet want intussen ben ik weer al aan het repeteren met een gitarist uit Tielt Danny Bouckaert en iemand uit Ardooie nl. Rudy Scheurieke maar dit is nog maar het prille begin. Het blijf nog bij repeteren maar hebben nog geen band. Daarnaast zijn er nog steeds de Oostro-Brothers waarbij ik accordeon speel en Etienne Delchambre aan het orgel staat. Bij gelegenheid worden we zelfs bijgestaan door twee zangeressen. We treden op voor en appel en een ei, een kop lekkere koffie en een stukje taart.”

“Zoals je ziet is er helemaal geen tijd om me te vervelen want daarnaast neem ik ook nog elk jaar deel aan ‘De Bedenkers’, een prijskamp voor uitvinders”, knipoogt hij. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier