Pladijs is de Vis van het Jaar 2020

© © heikki verdurme
Redactie KW

Pladijs is de Vis van het Jaar. Dat maakte Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) vandaag bekend in Koksijde. Pladijs – ook wel Europese schol – is de meest aangevoerde vissoort in onze havens, maar wordt slechts door 8 procent van de Belgische gezinnen gekocht om thuis te eten.

De Vis van het Jaar wordt al voor de 32ste keer verkozen door de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, in samenwerking met de visserijsector. Door elk jaar een Noordzeevis in de schijnwerpers te plaatsen, wil de VLAM aantonen dat vis eten veel variatie toelaat. Minister Crevits maakte de laureaat van dit jaar vandaag bekend in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.

“Pladijs is de meest aangevoerde vissoort in de Vlaamse vissershavens, maar wordt slechts door 8 procent van de Belgische gezinnen aangekocht om thuis te eten. Er is dus beslist nog potentieel voor deze lekkere vis van bij ons”, stelt Hilde Crevits. Pladijs werd in 2013 ook al eens Vis van het Jaar.

Oranjerode vlekken

Pladijs of Europese schol komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de Noordzee, de Oostzee tot het westelijke deel van de Middellandse Zee. De oranjerode vlekken op de donker gekleurde bovenkant zorgen ervoor dat schol gemakkelijk te onderscheiden is van andere platvissen. Volwassen exemplaren meten ongeveer 30 cm.

Pladijs wordt vaak samen met tong bevist, waarbij tong de doelsoort is en pladijs de bijvangst. Gerichte visserij op pladijs vindt plaats gedurende de najaarcampagne in de oostelijke Noordzee. De aanvoer in Belgische havens klokte in 2019 af op 3.636 ton, terwijl in 2018 zo’n 4.548 ton werd aangevoerd. In 2017 lag de aanvoer nog een stuk hoger, namelijk op 5.418 ton. Als we kijken naar de eerste zes maanden van dit jaar, komen we slechts op een aanvoer van 784 ton.

Het is wel zo dat een groot deel van de vangst deel uitmaakt van de campagne in de oostelijke Noordzee, die pas op dit moment op gang komt. De ideale timing voor de lancering van de Vis van het Jaar-campagne dus. Er geldt een quotum voor pladijs, maar omdat de visserij-inspanning algemeen afneemt, de quota gerespecteerd worden en het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van Europese schol door de Belgische vissers.

Pladijs, een lekkernij

Pladijs geniet in de keuken niet de reputatie van tong, maar is beslist het proberen waard. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is pladijs een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel. De smaak van pladijs is ronduit uitstekend en het visvlees is fijn, stevig en mals. Bovendien is de vis vaak niet te duur.

De pladijs zal nu gepromoot worden via een receptenfolder van de VLAM, uitgewerkt door chef en culinaire inspirator Ilse D’hooge. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Ook de visgroothandel, supermarkten en cash&carry-bedrijven worden gestimuleerd om pladijs in de kijker te zetten. De VLAM brengt de pladijs ook uitgebreid onder de aandacht via diverse (sociale) media en door een samenwerking met Horeca Vlaanderen krijgen mensen uit de horeca en leerlingen van de hotelscholen de nodige info en bereidingstips.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier