Petitie tegen hoogbouw bezorgd aan stadsbestuur: “Blij met de 1.282 handtekeningen”

Initiatiefnemer Dominique Bastin. © Peter Maenhoudt.
Redactie KW

De petitie tegen hoogbouw van Oostendenaar Dominique Bastin werd door 1.282 mensen ondertekend en werd overgemaakt aan het stadsbestuur.

De petitie werd vorige maand opgestart en is gericht tegen het bouwen op de zone gelegen tussen de Fortstraat, de Vuurtorenweg en het Vuurtorendok. De zone is eigendom van de Bouwgroep Versluys die daar bouwplannen heeft maar nog geen concrete aanvraag indiende. Initiatiefnemer Dominique Bastin verwees naar de bescherming van de zone rond het Fort Napoleon, het ontbreken van middelen bij de brandweer om tussen te komen bij de brand in de hoge gebouwen en het feit dat de woontorens voor 90 procent zouden bezet worden door tweedeverblijvers. Bastin is tevreden met de 1.282 handtekeningen : “De ondertekenaars menen het goed met de toekomst van Oostende. Ik heb die petitie bezorgd aan burgemeester Bart Tommelein en schepenen Björn Anseeuw en Kurt Claeys.”

“Niet aanvaardbaar”

Schepen Kurt Claeys gaf maandag op de gemeenteraad een uitleg over een mogelijke bijkomende ontwikkeling op de Oosteroever aan het Vuurtorendok en de mogelijke gevolgen van een Koninklijk Besluit, waarbij de omgeving van het Fort Napoleon beschermd is als cultureel-historisch landschap.

Jolan Deschepper (Vlaams belang) diende een interpellatie in over hoogbouw op de Oosteroever. “De eventuele bouw van appartementsgebouwen naast het Fort Napoleon is voor ons niet aanvaardbaar. De site is beschermd als cultureel historisch landschap en een koninklijk besluit uit 1976 zou een nieuwe ontwikkeling verbieden. De Vlaamse gemeenschap verkocht de grond in 2018 echter voor veel geld en als bouwgrond aan Groep Versluys. Wat is de visie van het stadsbestuur en mag hier nu gebouwd worden of niet?”

Koninklijk Besluit

Volgens Kurt Claeys (Open VLD) is het wel degelijk mogelijk om hier te bouwen. “Er is inderdaad een KB, maar tussen 1976 en vandaag zijn er door de hogere overheden die toen aan de macht waren al diverse beslissingen geweest, waarbij ze er steeds van uit gingen dat die bewuste terreinen konden ontwikkeld worden binnen de contouren van het beschermingsbesluit. De waarde van de grond is bepaald in functie van een bouwprogramma dat de hogere overheid zelf mogelijk gemaakt heeft. Het KB zegt ook heel duidelijk in artikel 3 dat die bescherming van kracht is “behoudens toelating verleend”. Op vandaag is daar echter nog geen dossier bekend. Momenteel is er enkel een project-MER dat ingediend werd door een private firma. Er is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de Oosteroever in ontwikkeling. Dit RUP zit momenteel nog in een voorbereidende fase. Er is dus ook nog niet bepaald wat er mogelijk zal zijn.” (EFO/LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier