Tot 13 uur lag de band bij afwerkwerkingsbedrijf Vanheede uit Roeselare stil. Het personeel stopte met werken omdat ze meer bescherming eisten tijdens de coronacrisis. "Ons werk wordt als essentieel gezien", klonk het maandagmorgen bij ABVV-delegee Ronny Saelen. "We werken continue door, ook in het weekend. Bijna 90 procent van de werknemers komen uit Noord-Frankrijk. Het is een komen en gaan, vaak van tijdelijke werkkrachten. Die mensen zitten in een financieel kwetsbare situatie en hebben het geld nodig. Zelfs als ze ziek zijn, komen ze toch werken. Voor de tweede keer in een week tijd moest iemand overgeven op de werkvloer. Dat was voor ons, als vakbond, de druppel. We vinden dat uit elke hoek - zowel vanuit het bedrijf als vanuit de werknemers zelf - te licht wordt omgesprongen met de richtlijnen van de overheid."

De vakbond eiste daarom snelle maatregelen. "Het sorteren van het PMD-afval gebeurt nog manueel, waarbij de mensen aan de band naast elkaar staan. Alles gebeurt in shiften. Ze moeten in een groep van tien gaan eten of naar het toilet. We eisen maatregelen, zoals plexiglas om tussen de mensen te plaatsen, thermometers om iedereen voor de shift te kunnen controleren, etc..."

Desinfecteren

Meteen nadat het personeel het werk stillegde, vond een crisisoverleg plaats met de bedrijfsleiding en de preventieadviseur. "We hebben meteen een externe firma geroepen om de hele site te desinfecteren", zegt vestigingshoofd Jürgen Desmedt. "De man die deze morgen ziek werd, is intussen naar de dokter geweest. Hij bleek deze morgen iets verkeerd te hebben gegeten..."

"Los van dit verhaal begrijpen en respecteren we de paniekreactie van onze mensen. Toch doen we er als bedrijf alles aan om de richtlijnen te volgen. De werkorganisatie hebben we zo aangepast dat iedereen minstens anderhalve meter van elkaar staat. De ploegen werken gefaseerd, zodat niet iedereen op hetzelfde moment in de kleedkamers staan. Het bedrijf heeft zélf beslist om een thermometer aan te schaffen, maar die is nog niet geleverd. In afwachting vragen we aan het personeel om zichzelf voor de shift te controleren. We doen er alles aan om de richtlijnen van de overheid te laten naleven, ook wanneer het werk gedaan is."

Na het desinfecteren van de site voerden de preventieadviseur en de bedrijfsarts een controle uit. Nadat zij het licht op groen zetten, werden de activiteiten hervat.

Tot 13 uur lag de band bij afwerkwerkingsbedrijf Vanheede uit Roeselare stil. Het personeel stopte met werken omdat ze meer bescherming eisten tijdens de coronacrisis. "Ons werk wordt als essentieel gezien", klonk het maandagmorgen bij ABVV-delegee Ronny Saelen. "We werken continue door, ook in het weekend. Bijna 90 procent van de werknemers komen uit Noord-Frankrijk. Het is een komen en gaan, vaak van tijdelijke werkkrachten. Die mensen zitten in een financieel kwetsbare situatie en hebben het geld nodig. Zelfs als ze ziek zijn, komen ze toch werken. Voor de tweede keer in een week tijd moest iemand overgeven op de werkvloer. Dat was voor ons, als vakbond, de druppel. We vinden dat uit elke hoek - zowel vanuit het bedrijf als vanuit de werknemers zelf - te licht wordt omgesprongen met de richtlijnen van de overheid."De vakbond eiste daarom snelle maatregelen. "Het sorteren van het PMD-afval gebeurt nog manueel, waarbij de mensen aan de band naast elkaar staan. Alles gebeurt in shiften. Ze moeten in een groep van tien gaan eten of naar het toilet. We eisen maatregelen, zoals plexiglas om tussen de mensen te plaatsen, thermometers om iedereen voor de shift te kunnen controleren, etc..."Meteen nadat het personeel het werk stillegde, vond een crisisoverleg plaats met de bedrijfsleiding en de preventieadviseur. "We hebben meteen een externe firma geroepen om de hele site te desinfecteren", zegt vestigingshoofd Jürgen Desmedt. "De man die deze morgen ziek werd, is intussen naar de dokter geweest. Hij bleek deze morgen iets verkeerd te hebben gegeten...""Los van dit verhaal begrijpen en respecteren we de paniekreactie van onze mensen. Toch doen we er als bedrijf alles aan om de richtlijnen te volgen. De werkorganisatie hebben we zo aangepast dat iedereen minstens anderhalve meter van elkaar staat. De ploegen werken gefaseerd, zodat niet iedereen op hetzelfde moment in de kleedkamers staan. Het bedrijf heeft zélf beslist om een thermometer aan te schaffen, maar die is nog niet geleverd. In afwachting vragen we aan het personeel om zichzelf voor de shift te controleren. We doen er alles aan om de richtlijnen van de overheid te laten naleven, ook wanneer het werk gedaan is."Na het desinfecteren van de site voerden de preventieadviseur en de bedrijfsarts een controle uit. Nadat zij het licht op groen zetten, werden de activiteiten hervat.