Peegie moet verhuizen voor werf van stadhuis in Roeselare

Berekleden Wilfried Devoldere, Kathy Vannieuwenhuyse, Bart Crabbe, Geert Depondt, Raoul Boucquey en Stijn Couvreur bij het beeld van Peegie dat binnenkort wordt verplaatst. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

In 2021 starten de bouwwerken aan het stadhuis. De Botermarkt wordt het middelpunt van de werf en daarom moet het standbeeld van Peegie wijken. “We werken goed samen met het stadsbestuur om een nieuwe voorlopige of definitieve plaats te vinden, daarom zullen we hen contacteren voor een overleg”, zegt Berek-voorzitter Wilfried Devoldere.

De komende drie jaar wordt op de Botermarkt een nieuw stadhuis gebouwd. De door Unesco geklasseerde delen blijven uiteraard staan maar de recentste panden van de stadsdiensten zelf gaan tegen de vlakte om vervolgens plaats te maken voor een nieuwbouw. In april 2021 beginnen de voorbereidingen en de harde sloop komt er in de zomer. In 2022 start de bouw van het nieuwe stadhuis. Vanaf de zomer van 2021 zal de volledige zone rond het stadhuis werfzone worden wat betekent dat het een af- en aanrijden zal worden van vrachtwagens rondom de site, klinkt het vanuit het stadhuis. Om het standbeeld van Peegie te vrijwaren van schade en zichtbaar te houden wordt gedacht aan een verplaatsing. “We werden op de hoogte gebracht van de plannen op de Botermarkt”, reageert Wilfried Devoldere, voorzitter van het Gild van de Maten van Peegie. “We zijn blij dat we samen met de stadsdiensten mogen meedenken om dit probleem op te lossen. Uiteraard begrijpen we dat het beeld niet kan blijven staan midden een bouwwerf. Dat kan tot beschadiging leiden maar zo is ons beeld ook jaren niet meer zichtbaar.”

“Op de Markt kan Peegie een oogje in het zeil houden op de bouwwerf”

“De honderden Moaten van Peegie hebben het in deze coronatijden lastig om contact te houden met elkaar. We moesten in september al ons jaarlijks Peegiefeest annuleren. Mensen verliezen in zo’n situaties makkelijk de binding met hun vereniging.”

Tijdelijk of definitief

“Om te vermijden dat ook Peegie zijn geliefde Roeselarenaars en zijn moaten de komende jaren niet meer kan zien, zouden we zijn standbeeld graag op een goed zichtbare plek in het centrum hebben. Zo kunnen we ook de komende jaren activiteiten zoals de intronisatie van nieuwe leden aan het beeld organiseren. Waar dat dan moet zijn is ook voor ons nog niet duidelijk. Op de Markt misschien, dan kan Peegie meteen een oogje in het zeil houden op de bouwwerken”, lacht Wilfried Devoldere. “Of de verhuizing tijdelijk of definitief is, is voorlopig nog niet duidelijk. Wij hopen op een mogelijke terugkeer naar een stekje ergens op de Botermarkt. Maar dat hangt natuurlijk af van de manier waarop de Botermarkt na de bouwwerken opnieuw wordt ingericht. Die plaats is in het verleden niet zomaar uitgekozen. Het beeld van Peegie staat daar strategisch tussen het stadhuis, de markt en ook het Klein Seminarie, de plek waar Peegie, volgens de verhalen van Willem Denys, enkele ongelukkige studiejaren volgde. Omdat ons leurderke er niet meer welkom was, staat hij ook met zijn rug naar het college. De komende dagen bekijken we met ons berek de mogelijkheden en gaan we samen zitten met het stadsbestuur.” (BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier