Pastorie Caeneghem maakt zich op voor nieuwe Summer of C: “Voor Provence-gevoel kan je naar Kanegem”

Tine Vandamme en Stijn Verhalle: “Reservaties lopen mondjesmaat binnen, maar niet meer van een half jaar vooraf.”©Wouter Meeus foto WME
Tine Vandamme en Stijn Verhalle: “Reservaties lopen mondjesmaat binnen, maar niet meer van een half jaar vooraf.”©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

De naderende grote vakantie, eindelijk warmer weer op komst: het verlangen naar een zomers terrasbezoek wordt met de dag groter. Vanaf 18 juni kan dat voor het vierde jaar op rij in The Summer of C, de zomerbar van Stijn Verhalle en Tine Vandamme in de groene rust van hun Pastorie Caeneghem.

The Summer of C is toegankelijk van vrijdag 18 tot en met zondag 20 juni en vanaf donderdag 24 juni de hele zomer lang tot en met 31 augustus. “Verwacht dit jaar niet zo veel verandering. We bouwen verder op ons concept, dat we de voorbije jaren tot in de puntjes hebben verfijnd.”

Nog geen paar minuten later moet Stijn Verhalle zichzelf al corrigeren. “Ik zou bijna vergeten dat we het meubilair volledig hebben vernieuwd. Dat zwart aluminium was wel mooi, maar de houten meubels die we nu hebben gekocht komen in onze groene oase nog beter tot hun recht. We kozen voor meer zitcomfort: betere stoelen, barkrukken met een leuning, meer loungezetels… We hebben er alle belang bij dat onze bezoekers lang blijven.” (lacht) “Een vroeger werkatelier aan het overdekte terras hebben we omgebouwd en omgedoopt tot ‘maisonette’ voor een beperkt gezelschap. Ook dat is nieuw”, vult Tine Vandamme aan.

Vorig jaar verlengden jullie The Summer of C met een aantal weekends in september. Dit keer niet?

Stijn: “Nee, omdat er alweer reservaties binnen zijn voor privéfeesten na de grote vakantie. Vooral communies, die werden doorgeschoven naar het najaar. Die privéfeesten en de B&B vormen nog altijd de hoofdactiviteit van onze Pastorie Caeneghem. De zomerbar kwam erbij om de naamsbekendheid te vergroten.”

Een opzet waarin jullie geslaagd zijn. Welke factoren verklaren het succes van jullie zomerbar?

Stijn: “Jong en oud voelen zich welkom in onze gezellige tuin. Jongeren gaan ook graag naar De Terrasse op de Markt in Tielt, maar ook deze setting weten ze te appreciëren. Ook al nodigen wij geen dj’s uit en houden we het bij rustige achtergrondmuziek. Bij mensen die hier voor het eerst komen, horen we geregeld dat ze zich in de Provence wanen. En als je daarvoor slechts naar Kanegem hoeft te rijden…” (glimlacht)

Als je het zo bekijkt, is het verwonderlijk dat niet meer zaken met veel buitenruimte inzetten op een gezellig tuingevoel.

Stijn: “Velen willen een maximale omzet uit hun terras halen en als ondernemer begrijp ik dat, maar je moet soms wat meer zaaien om extra te kunnen oogsten. Wij hebben 150 zitplaatsen en vol is vol, hoewel de tuin heel wat meer bezoekers aankan. Maar dan zou men zich op plaatsen zetten waar we geen controle meer hebben over de coronaregels.”

Hoe rustig is het in Pastorie Caeneghem geweest tussen The Summer of C 2020 en de editie van nu?

Tine: “Het aantal overnachtingen in onze vier kamers zit de laatste twee maanden weer in stijgende lijn. Voordien was er amper iets open om te bezoeken en we dienden maandenlang het eten op de kamer te serveren. Voor de komende maanden lopen de reservaties mondjesmaat binnen, maar niet meer van een half jaar vooraf. Je merkt ook dat gasten minder schroom hebben om last minute te annuleren, zeker als er minder weer wordt voorspeld.”

“Door de ambiance voelt dit niet aan als hard werken”

Stijn: “De zakenverblijven zijn fel verminderd. Ik vermoed dat veel bedrijfsleiders sinds de coronacrisis redeneren dat het met een beetje minder ook wel zal gaan.”

Privéfeesten waren de voorbije maanden helemaal uit den boze.

Stijn: “Over een tweetal weken kondigt zich het eerste huwelijksfeest sinds vorige zomer aan. Zou je geloven dat we daar enorm naar uitkijken? Het jonge echtpaar houdt een middagfeest voor 50 genodigden en vraagt er evenveel naar het avondfeest.”

Tine: “Door die coronalimiet hebben ze serieus in hun bezetting moeten snoeien, maar we merken dat ze daar wel mee kunnen leven. Zo vragen ze wie zij écht op hun feest willen.”

Hoe slaag jij erin, Stijn, om twee en een halve maand zomerbar te combineren met je job als zelfstandig tuinarchitect?

Stijn: “De vakantiemaanden zijn sowieso rustiger. Ik kan bovendien terugvallen op twee freelance tekenaars en voor de zomerbar hebben we een topteam ter beschikking voor de vakantiejobs, jongeren die al een paar jaar meedraaien en het reilen en zeilen kennen.”

Maar toch: heb je je het nog nooit beklaagd om te moeten werken terwijl zo veel anderen van vakantie genieten?

Stijn: “Veel meer dan van een bloedhete zomerdag kan ik genieten van de warme nachten. Om 1 à 2 uur, als de gasten allemaal huiswaarts zijn, nog eens in onze zwemvijver plonzen: dat vind ik zalig. Trouwens, de horeca kan je niet vergelijken met een werf. Het is ook zwaar werken, maar de ambiance waarin je vertoeft maakt dat het minder zo aanvoelt.”

Jullie kochten de pastorie zeven jaar geleden. Zou je het opnieuw doen?

Tine: “Zeker. Tijdens ons eerste bezoek wisten we binnen het kwartier perfect wat we met elke ruimte zouden aanvangen.”

Stijn: “Jammer dat ons budget het niet toeliet, maar hadden we het aangrenzende lot met koetshuis en bomen kunnen kopen, dan maakte ik er een speelbos van. Inmiddels bouwde een ontwikkelaar er drie woningen.” (TVW)

Info: www.pastoriecaeneghem.be .

Stijn Verhalle en Tine Vandamme

Privé: Stijn Verhalle (47) en Tine Vandamme (43) kochten de statige Kanegemse pastorie, daterend van eind 19de eeuw, in 2014 en kwamen er twee jaar later vanuit hun vroegere thuisbasis Ruiselede wonen. Het koppel heeft twee zonen: Lowie (17) en Cyriel (13).

Loopbaan: Stijn is zelfstandig tuinarchitect. Tine, floriste en decoratiespecialiste, houdt zich meer en meer bezig met de uitbating van de B&B en verhuur van het horecagedeelte.

Vrije tijd: Jaarlijkse skireis, korte tripjes en zelf eens lekker uit eten gaan. Voor volgend jaar is Stijn ook de uitverkoren Sint-Elooideken van Kanegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.