Pastorale eenheid Sint-Crispijn herneemt dit weekend vieringen

Priester Matthias Noë blijft nog even verder de livestream van de eucharistieviering uitzenden. © Frank
Redactie KW

De gelovige gemeenschap bleef even op haar honger zitten want ook de erediensten in de kerken konden door corona niet langer doorgaan. Daar komt in Izegem dit weekend verandering in. De vieringen van de pastorale eenheid Sint-Crispijn herstarten, maar daar horen uiteraard de nodige maatregelen bij. De mis blijft wekelijks ook te volgen via livestream.

Het coronavirus had ook gevolgen voor de erediensten in de verschillende kerken. Intussen mogen die onder strenge voorwaarden weer plaatsvinden en de pastorale eenheid Sint-Crispijn zet dit weekend de deuren van haar kerken weer open.

Als priester ben ik natuurlijk erg blij dat ik opnieuw mensen in de kerk mag verwelkomen. Het is voor iedereen een bizarre periode geweest en dat maakte het niet gemakkelijk. Er zijn heel wat gelovige mensen die veel kracht putten uit een kerkbezoek en dat kon niet meer”, oppert Matthias Noë, pastoor in Izegem.

“Toch zal deze situatie wennen zijn door de beperkende maatregelen die ons opgelegd worden. Zo is samenzang in de kerk nog niet toegelaten en we moeten natuurlijk ook rekening houden met social distancing en de verschillende veiligheidsmaatregelen, maar we zien het zitten. Alles zal in de best mogelijke omstandigheden kunnen plaatsvinden, de mensen kunnen met een gerust hart opnieuw naar de kerk komen.”

Oppervlakte kerk

Alle eucharistievieringen worden eigenlijk hervat, op eentje na. “Op zaterdag is er om 17.30 uur mis in de Sint-Pieterskerk in Emelgem, daar verwelkomen we maximum 44 personen. Om 18 uur is er dan een viering in de Heilige Familiekerk op de Bosmolens met een maximum van 68 personen”, weet priester Matthias.

“Op zondag hebben we natuurlijk ook vieringen voorzien. Er is om 9 uur een viering voor 40 personen in de Sint-Jan de Doperkerk in Kachtem, om 10.30 uur mogen maximum 100 mensen de viering in Sint-Tillo meevolgen en om 18 uur zijn er nog eens 44 personen welkom in de Sint-Pieterskerk in Emelgem. Vanaf 1 juli wordt het maximumaantal van 100 gelovigen per kerkgebouw verdubbeld, maar we houden dan nog altijd rekening met de oppervlakte van de kerk.”

Een mondmasker dragen wordt aangeraden, maar het is geen vereiste, de mensen hebben dus de keuze. Bij de communie zullen we de hostie voorzichtig op de mensen hun hand laten vallen. Ook dan behouden we natuurlijk de nodige afstand. We hopen dat velen opnieuw de weg naar onze kerken vinden.”

Livestream

Matthias bleef niet stilzitten tijdens de crisis. “We zijn eigenlijk meteen van start gegaan met een livestream van de eucharistievieringen en die werd telkens goed bekeken. Het was even wennen in het begin, maar ik leerde de livestream gaandeweg echt appreciëren.”

“Zo is het bijvoorbeeld als voorganger aangenaam om meteen reactie te krijgen. Als ik tijdens mijn preek even een kwinkslag liet vallen, zag ik al eens een smiley passeren bijvoorbeeld. Een mooi liedje zorgde steevast voor hartjes en andere reacties, ook tussen de gelovigen onderling. Eigenlijk is dat best aangenaam. Ik heb op deze manier meer reactie gekregen dan in een reguliere eucharistieviering.”

Matthias besloot dan ook om de livestream nog niet onmiddellijk stop te zetten. “We denken dat bepaalde mensen de stap nog niet zullen durven zetten om effectief naar de kerk te komen. Anderen zijn minder goed te been. Voor hen blijf ik elke zondag om 10.30 uur live een mis streamen en dat vanuit de Sint-Jan de Doperkerk. Ik ben het nu gewoon, dus voor mij is het geen probleem om dat te blijven doen”, benadrukt Matthias. (MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier