Ex-voetbaltrainer André Van Maldeghem (86) overleden

André Van Maldeghem werd 86 jaar. © GF
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Zaterdagnacht is André Van Maldeghem (86) overleden. Hij was destijds trainer van KV Kortrijk, Excelsior. Moeskroen, KRC Harelbeke en SV Waregem. Nadien scoutte hij ook voor de koninklijke Belgische Voetbalbond en reisde de wereld rond voor het voetbal. Van Maldeghem woonde in Deinze.

Zijn dochter Ann meldde het overlijden zondagmorgen op Facebook. “Onze lieve papa, opa, echtgenoot, vriend zijn kaarsje is vannacht uitgebrand”, zo staat het te lezen. “Enorm trots op de sterke vent die hij was en hoe hij tot de laatste dag heeft gestreden. We zullen hem altijd herinneren als de sportieve, intelligente, trotse familieman. Je zal zo hard gemist worden.”

KRC Harelbeke

André was twee keer vier jaar trainer bij KRC Harelbeke. Hij was toen beroepsmilitair bij de luchtmacht in Gavere. In 1980 werd André als trainer door hoofdsponsor wijlen Pierre Lano aangezocht. Harelbeke had toen pas een gloednieuw stadion.

André kwam van Moeskroen en moest Harelbeke depanneren. Ze stonden op zakken in de toenmalige vierde klasse. Het werd een gouden periode. Onder André Van Maldeghem speelden de Ratten twee keer kampioen en kwamen terecht in tweede nationale.

SK Deinze

Op zijn zeventiende debuteerde hij in het eerste elftal van SK Deinze. Bij SV Waregem groeide hij als libero uit tot een leider van de ploeg. Van Maldeghem speelde voor Essevee tot 1971. Hij was nog een jaartje actief als speler bij KV Kortrijk, maar stopte in 1972. Bij SV Waregem was hij maar liefst vier perioden trainer. De laatste keer in het seizoen 1996-1997.

KVK

Onder André Van Maldeghem klom KV Kortrijk in zijn eerste twee bestaansjaren van vierde naar tweede klasse. Hij had de delicate taak om een ploeg te vormen met een spelersgroep die vooral bestond uit spelers van Kortrijk Sport en Stade Kortrijk die toen in de fusieclub samenkwamen.

André was aanvankelijk zelfs speler-trainer want hij had ervaring zat op hoog niveau. “Ik was speler-trainer maar ik plaatste mezelf altijd op de bank. Na enige tijd hoefde dat niet meer want ik zag dat de groep genoeg talent had om te titel te pakken”, vertelde hij later.

KVK werd meteen vlot kampioen in vierde klasse. Het volgende seizoen eindigde de club tweede achter AS Oostende en moest een testmatch spelen tegen de nummer twee van de andere derde klasse. Het werd een beroemd gebleven wedstrjd op het veld van Racing Mechelen. Liefst 5.000 Kortrijk-fans waren erbij. De Veekaa won het duel met 3-1 in de verlengingen.

Van Maldeghem bleef nog twee seizoenen bij KVK. Hij stond bekend om zijn discipline. Acht jaar later, tijdens het seizoen 1983-’84 in eerste klasse, keerde hij terug om Wim Reyers te vervangen toen de club op een degradatieplaats stond. Hij zorgde voor de redding. Ook het volgende jaar hield hij het team vlot uit troebele wateren.

In het boek ‘Van titel tot titel’ over de geschiedenis van KV Kortrijk zegt André: “KV Kortrijk laat de beste herinneringen bij me na. Ik kom er nog altijd graag en vaak terug.”

KV Kortrijk rouwt om zijn vroegere trainer en biedt de familie zijn innige deelneming aan.

Hij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Petegem.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier