Baron Edgar Kesteloot, co-oprichter van voorloper Natuurpunt, overleden

Edgar Kesteloot (rechts) kreeg in 2002 de titel van baron van Koning Albert II. © BELGA

Baron Edgar Kesteloot, co-oprichter en voorzitter van de Belgische Natuur- en Vogelreservaten (BNVR) waarvan de Vlaamse tak nadien opging in Natuurpunt, is woensdag op honderdjarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn familie en Natuurpunt bekendgemaakt.

Edgar Kesteloot is geboren in het Antwerpse Boom, maar verhuisde op 13-jarige leeftijd naar de Brugse deelgemeente Assebroek. De grote tuin daar wakkerde zijn liefde voor de natuur aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Kesteloot in Ieper, waar hij pionierswerk leverde door als eerste de lokale wilde flora in beeld te brengen.

Edgar Kesteloot is dan ook een pionier en markante figuur van de natuurbescherming in België. Hij was co-oprichter en voorzitter van de Belgische Natuur- en Vogelreservaten (BNVR), wetenschapper en televisiepersoonlijkheid. Velen kennen hem van ‘Le Jardin Extraordinaire’ op RTBF. Hij schreef heel wat natuurboeken en wetenschappelijke publicaties. Voorts was hij politicus voor de liberale Mouvement Réformateur in zijn thuisgemeente Sint-Pieters-Woluwe.

In 2002 werd hij in de adelstand verheven door koning Albert II, die hem de titel van baron verleende. Tien jaar later werd zijn naam gegeven aan een natuurgebied in het Luikse. Ook internationaal kreeg hij de nodige erkenning: in september 2022 ontving hij de Birdlife International Conservation Achievement Award.

“Met Edgar Kesteloot verliezen we een pionier in het natuurbehoud. We zijn hem enorm dankbaar voor alle inspanningen die hij deed voor de natuur en de natuurbescherming. Hij was zijn tijd ver vooruit toen hij zestig jaar geleden al voordrachten gaf over klimaatopwarming, het teveel aan CO2 en de problematische vogelvangst. Hij deed ook enorm veel inspanningen om natuur aan te kopen, wat in de jaren 1970 revolutionair was. Eén van zijn symbooldossiers was de aankoop van natuurgebied De Blankaart, waar nu iedereen kan genieten van topnatuur”, brengt Bart Vangansbeke, voorzitter van Natuurpunt, hulde.

De begrafenis vindt plaats in de Sint-Pauluskerk in Sint-Pieters-Woluwe, op dinsdag 20 juni om 10.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier