103-jarige Kortrijkzaan André Debaets overleden

André Debaets werd 103 jaar oud. © Begr. Bloyart/Sereni
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

In het wzc Sint-Carolus is vorige zaterdag 4 mei de 103-jarige André Debaets overleden. Op vijf dagen na stierf hij twee jaar na zijn echtgenote Jeanne De Brouwere die eind april 2022 zelf twee maanden voor haar 100ste verjaardag overleed. Vier dagen eerder waren ze toen 78 jaar getrouwd. Nu zouden ze 80 jaar getrouwd geweest zijn. Hun huwelijks had nog tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats, enkele maanden vóór de bevrijding van Kortrijk.

André en Jeanne hadden vroeger een kachelhandel in de Oudenaardsesteenweg. Andrés vader fabriceerde zelf kachels in de Sint-Denijseweg en André heeft nog geholpen. Ze runden hun winkel tot begin de jaren negentig. Op die plaats kwam nog een tijdje fotozaak De Neve maar later werd het gebouw gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. André en Jeanne hebben dan nog 30 jaar op een flat in de Theodoor Sevenslaan gewoond. Ze vormden een hecht koppel. In 2019 verhuisden ze dan naar Sint-Carolus. Ze liepen een paar jaar later corona op. André kwam er weer bovenop, zijn echtgenote helaas niet.

Scouts

In zijn jeugdjaren was André Debaets een scout in hart en nieren. Zeven jaar was actief bij de Kortrijke scoutsgroep Sint-Michiel. Tijdens de oorlog moesten ze de activiteiten stopzetten maar doordat hij EHBO kende, ging hij bij het Rode Kruis, waardoor hij niet opgeroepen werd. Hij heeft hulp geboden bij de bombardementen op Kortrijk en werd gedecoreerd. “Onze vader is altijd scout gebleven”, zegt dochter Chris. “Hij was een man van principes. Altijd respectvol voor anderen. Hij was en bleef een wijs man en heeft ook heel hard gewerkt. Hij had een heel brede interesse. Hij heeft zelfs nog banjo gespeeld en tekende ook.”

André Debaets was vader van zes kinderen – een zoon en vijf dochters – van wie er drie overleden zijn. Er zijn 11 kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen. Het afscheid heeft plaats op vrijdag 10 mei om 12.30 uur in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier