Oudste West-Vlaamse Rachel Neyt (110) overleden

De Sijseelse stierf vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag, maar haar overlijden mocht nu pas bekend gemaakt worden. De familie wilde in alle discretie en intimiteit afscheid nemen.

Twee maanden geleden vierde Rachel Neyt haar 110de verjaardag. © Davy Coghe

In woonzorgcentrum De Stek in Sijsele is vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag Rachel Neyt overleden. Met haar 110 jaar was ze de oudste inwoner van West-Vlaanderen en de vierde oudste van het hele land.

Eén zoon

Rachel Neyt was een Sijseelse in hart en nieren. Ze werd geboren op 14 juni 1909 in de Houtstraat, in een gezin met drie zonen en zes dochters. Rachel was de jongste van de meisjes. Na de dorpsschool ging ze kuisen en mensen helpen met hun boodschappen. Altijd deed ze dat met haar fiets.

In 1932 trouwde ze met Achiel Reybrouck, een varkensverkoper die later de kost verdiende als metselaar en groenwerker bij de stad Damme. Samen kregen ze op 6 juni 1934 hun enige zoon: Lucien. Daarna volgden drie kleinkinderen, zes achterkleinkinderen en intussen twee achterachterkleinkinderen. Op haar zeventigste werd ze weduwe, nadat haar man een hartstilstand kreeg op straat.

De Stek

Meer dan twintig jaar verbleef Rachel Neyt in een rusthuis. Toen ze op haar 88ste in het ziekenhuis belandde, kon ze voor één maand naar het woonzorgcentrum in het centrum van Damme. Ze wilde er blijven, én het kon. Toen het rustoord daar sloot, verhuisde ze naar De Stek in Sijsele, op een steenworp van haar ouderlijk huis. Daar overleed ze vorige week woensdag, exact twee maanden na haar 110de verjaardag.

Zuster Genoveva

Rachel Neyt is met haar 110 jaar en 61 dagen de tweede oudste West-Vlaamse aller tijden. Alice Corveleyn uit Oostende, die overleed in januari 1917, werd 112 jaar en 23 dagen. Daarmee was zij de tweede oudste Belgische ooit, na Joanna Turcksin-Deroover, beter bekend als ‘Woinke Turck’. Zij overleed in 2002 en was 112 jaar en 186 dagen oud.

De oudste West-Vlaamse is nu Zuster Genoveva, die op 24 juli 1910 in Ettelgem geboren werd als Lazarie Maes. Zij vierde vorige maand haar 109de verjaardag in WZC OLVO in Knokke-Heist. De tweede oudste West-Vlaming, en de oudste man van het land, is Torhoutenaar Maurits Stael. Hij wordt op 25 september 108.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.