Lazerie (109) is de oudste vrouw van West-Vlaanderen: “Genieten van een aperitiefje”

Lazerie Maes. © DM
Redactie KW

Na het overlijden van Rachel Neyt (110) is Lazerie Maes met haar 109 lentes de oudste inwoonster van West-Vlaanderen. Ze is nog erg alert.

Toen moeder overste haar dinsdagochtend het nieuws bracht dat ze de oudste West-Vlaamse is, glunderde ze. “Da’s goed he, ik ben van tiene (het geboortejaar 1910, red.)”, fluisterde ze.

Het geheim om een gezegende leeftijd te bereiken is volgens Lazerie Maes simpel: “blijven leven hé!”, klinkt het.

Enige honderdjarige in congregatie

Zuster Genoveva maakt deel uit van de congregatie Zusters Onbevlekte Ontvangenis in Heist. “Iedereen in onze groep ziet haar graag, alhoewel ze nu en dan nukkig durft te zijn. Dan moeten we haar gerust laten”, weet moeder overste Marie Paul Demeyer.

“Voor onze kloosterorde is het fantastisch de oudste West-Vlaamse in onze rangen te hebben. We hadden dit nooit durven denken. Lazerie is trouwens de eerste en enige honderdjarige in onze congregatie. Twintig jaar geleden, met Pasen, waren we Lazerie bijna kwijt. Aan tafel zakte ze ineen en we voelden geen polsslag meer. Alle zusters in paniek. We verwittigden onmiddellijk een dokter, maar ondertussen gaf Lazerie geen teken van leven. Ze bleef helemaal ineengezakt zitten. Tot ik op het idee kwam om haar samen met een andere zuster in een zetel te leggen. Maar er ging het een en ander mis. Lazerie schoot uit mijn handen en ze stootte haar hoofd tegen de houten leuning. Het gevolg was dat Lazerie haar ogen opendeed. Van een mirakel gesproken!”

Voorkeur voor porto

Haar enige mankement nu is dat ze lichtjes aan de ziekte van Parkinson lijdt. “Lazerie kan eten, eten… Ze eet en drinkt alles en heel vlot. Een plezier! Jammer dat ze niet allemaal zo zijn”, zegt het personeel.

Iedereen in onze groep ziet haar graag, alhoewel ze nu en dan nukkig durft te zijn

“Lazerie is nog heel levendig. Toen we vorige maand onze 160 jaar congregatie vierden, deed ze het hele volksfeest mee. Weet je waar ze echt van kan genieten? Van een aperitiefje, het steekt niet nauw wat. Haar voorkeur gaat uit naar porto en het glas moet groot genoeg zijn. Ooit waren we in Lourdes. Ze kreeg slechts een half glas ingeschonken. ‘Dat moet ik niet hebben’, zei ze tegen de barman.”

Geen stem meer

Lazarie Maes is geboren in Ettelgem op 24 juli 1910. De oudste inwoonster van Knokke-Heist trad in het klooster op 8 september 1928. Op 10 april 1931 werd ze geprofest. Ze vierde haar gouden jubileum in 1981 en haar diamanten in 1991. Ze gaf les in Oostduinkerke en Veldegem, tot in 1959 haar stem het begaf en vertellen en zingen niet meer ging. Ze is dus al een hele tijd op haar pensioen. In die tijd heeft ze veel dienst bewezen in de keuken van het klooster.

Sinds januari 2009 verblijft Lazerie in het WZC Onze Lieve Vrouw Onbevlekt in de Kursaalstraat in Knokke-Heist.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier