Oude Kerk in Vichte tijdelijk dicht door scheuren in een zijbeuk

Met houten balken werden de grote scheuren in de rondboog van de Oude Kerk tijdelijk gestabiliseerd. © XC
Redactie KW

Vier maanden geleden werden al scheuren aan een boog aan de ingang in een zijbeuk vastgesteld door een verantwoordelijke. Na onderzoek door monumentenzorg bleken die scheuren ernstig te zijn. De kerk wordt uit voorzorg gesloten tot het probleem onder controle is.

“De verantwoordelijke van de kerk nam vier maanden geleden contact op met ons, met het bericht dat er iets niet klopte. In het pleisterwerk aan de rondboog aan het dak van de zijbeuk kwamen diepe scheuren. Weken later vielen ook stukken pleister naar beneden. De gemeente heeft de rondboog laten stutten met balken”, vertelt burgemeester Gino Devogelaere. De kerk van 900 jaar oud wordt bijzonder vaak gebruikt als expositieruimte voor kunstenaars. Ook deze week zouden er kunstenaars exposeren, maar dat gaat niet door.

De oorzaak van de scheuren is te herleiden naar twee heel droge zomers waardoor de zware kleigrond onder de kerk begint te barsten. De vloer in de kerk is op sommige plaatsen al meer dan twee centimeter verzakt. Een architect is reeds een studie komen maken van het probleem. Tot dan sluit de burgemeester uit voorzorg de kerk. “Ik durf er nu geen mensen meer binnenlaten. We hebben nog even enkele tentoonstellingen laten plaatsvinden. We hebben toen dat deel van de kerk afgezet, want die mensen steken veel geld en moeite in de voorbereiding van zo’n tentoonstelling. Maar nu moeten we echt maatregelen treffen”, klinkt het bij de burgervader.

Hoe lang de kerk zal gesloten zijn, is niet geweten, dat zal afhangen van monumentenzorg. “De vraag zal ook zijn: hoe zwaar zullen de herstellingen zijn en welk prijskaartje hangt daaraan vast? Wie zal het gelag betalen? Het zit niet mee met onze kerken”, besluit de burgemeester.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier