Oud-schepen en dokter Gerard Daniels overleden in Oostende

Gerard Daniëls,gewezen schepen - sportarts en oprichter van de jeugdclub Non Stop,die in de badstad overleed na een slepende ziekte. © PM
Redactie KW

In het AZ Damiaan is dokter Gerard Daniels op 86-jarige leeftijd overleden.

Gerard Daniëls was en is een naam als een klok in de Stad aan Zee. Hij werd er geboren op 14 december 1933. De Oostendenaar studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1961 af als dokter in de genees-, heel- en verloskunde en als geneeskundig licentiaat lichamelijke opvoeding.

Sportarts op Olympische Spelen

Na zijn studies werd hij assistent in de dienst orthopedie en traumatologie aan het Sint-Jozefsziekenhuis van zijn geboortestad (1963 – 1974). Ook werd Gerard Daniëls docent aan de Sociale school in De Haan (1970 tot 1978). Daarnaast liet Gerard zich op sportvlak niet onbetuigd. Hij werd begeleidend sportarts op Olympische Spelen van München (1972), Montreal (1976) en Los Angeles (1984). Hij was begeleidend sportarts bij de internationale Europese en wereldkampioenschappen in judo, karate, wielrennen, voetbal, atletiek en zwemmen.

Van 1964 tot 1984 was Dokter Gerard Daniëls bondsarts van de Koninklijke Belgische Wielerbond. In die functie was hij betrokken bij de carrière van wielermonument Eddy Merckx. Dichter bij huis was Gerard sportarts bij de Koninklijke Voetbalvereniging Oostende (KVO) en sportarts van Sunair Basketbalclub Oostende (BCO). Dokter Daniëls was lid van de medische commissies van het Belgisch Olympisch Comité en bij de Koninklijke Belgische Wielerbond en lid van de antidopingscommissie bij het ministerie van Volksgezondheid.

Stichter van Obekin

De overleden dokter Gerard Daniëls bouwde een gedegen politieke loopbaan uit. Namens de toenmalige CVP zetelde hij vanaf 27 september 1974 tot eind 1994 in de gemeenteraad. Onder burgemeester Julien Goekint was Gerard Daniëls tussen 1980 en 1988 schepen van onder andere sport en jeugd en later van openbare werken

Vanuit zijn interesse voor het lokale cultuurleven zette hij zich in voor het behoud van de gekende allegorische figuren, nog altijd opgesteld in de Koninginnelaan. Gerard lag mee aan de basis van de Mariakerkse cultuurkring Obekin en was de oud-voorzitter van de jeugdclub Non Stop.

Pionier van Oostendse daklozenopvang

Bovenal mag de betreurde Gerard Daniëls de pionier van de Oostendse daklozenopvang genoemd worden. Sinds 2002-2003 trok hij zich het lot van de allerarmste Oostendenaars aan. Eerst ving hij hen op in een caravan, later op een jacht in het Mercatordok en nog later in een leegstaande woning van een bouwpromotor in de Dekenijstraat. Hij verzamelde een groep vrijwilligers rond zich en zij vormden de vzw Daklozenwerking Oostende. Op 14 juli 2017 nam het Sociaal Huis de daklozenopvang over en kon dokter Gerard Daniëls met pensioen. Stad Oostende kocht de doorstroomwoning in de Goedheidstraat om er noodopvang voor dak- of thuislozen te kunnen voorzien.

Zijn niet-aflatende inzet voor het lokale cultuurleven, voor de daklozen en voor Oostende in het algemeen leverden hem in december 2018 de prijs van de Cultuurraad Oostende op. Perskring Oostende bedacht Gerard Daniëls met de sociaal-culturele vuurpijl. In de loop van volgende week wordt een intieme uitvaartdienst voorzien. Na de gezondheidscrisis volgt een herdenkingsliturgie.

(BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier