Oud-journalist van De Zeewacht Edmond ‘Mongsje’ Tourlamain overleden

Op zijn 90ste verjaardag werd hij gehuldigd door zijn familie en buren. (foto FRO)
Redactie KW

Edmond Tourlamain is dinsdag 12 mei overleden. Hij heeft op 94-jarige leeftijd, in WZC De Boarebreker, de strijd verloren tegen Covid-19. Edmond, beter gekend als ‘Mongsje’ was, als journalist bij De Zeewacht, een bekend Oostendenaar. Hij schreef meer dan vijftig jaar lang artikels over Jan en alleman.

Edmond Tourlamain werd geboren op 3 mei 1926 als zoon van bescheiden, arme ouders. Hij was behoorlijk snugger, maar verder studeren kon niet. Op dertienjarige leeftijd dacht hij eraan bakker of beenhouwer te worden. Op zijn veertiende kreeg hij de kans om in drukkerij Vervaecke de drukkersstiel te leren. Na zes jaar stapte hij over naar de Unitas-drukkerij van De Zeewacht, waar hij eerst als letterzetter, later als lino-typist en daarna als eerste ponsbewerker van West-Vlaanderen aan de slag was. Op zijn 36ste vroeg hij zelf of hij de sportredactie mocht versterken en zo werd hij, naast drukker, ook ‘journalist’.

Rijke carrière

In zijn rijk gevulde carrière schreef Edmond Tourlamain eerst over basket, maar later ging zijn belangstelling ook uit naar politiek, toerisme, festiviteiten, jubilea, carnaval, cultuur, folklore, voetbal en biljart. Edmond schreef artikels voor Het Nieuwsblad van de Kust en Het Laatste Nieuws en richtte zijn eigen advertentieblad ”t Bladje’ op, waarin hij zijn visie over Oostende, de Middenkust en zijn inwoners ventileerde. Daarna werd hij nog eens gedurende dertig jaar medewerker van De Zeewacht. In 2005 moest hij even afhaken wegens een hartoperatie, maar na een maandenlange revalidatie kon hij in december terug naar zijn oude liefde. Edmond schreef nog enkele jaren, maar moest dan noodgedwongen stoppen omdat hij nooit geleerd had om met de computer te werken. Daardoor was hij teleurgesteld en zelfs gefrustreerd, want hij was overtuigd dat hij de lezers nog veel te bieden had. “Hij schreef verrekt graag”, om het met zijn woorden te zeggen.

Op zijn 90ste verjaardag werd hij massaal in de bloemen gezet in zijn woning door de hele familie en buren. Hij vond het fantastisch en gaf nog een mini-concert ten beste op zijn mandoline. Muziek was, samen met biljarten, zijn derde en vierde liefde, na het schrijven en zijn ‘Madi’.

Familieman

Edmond Tourlamain was meer dan 50 jaar getrouwd met Madi Doom, die overleed in 2001. Hij is de vader van twee kinderen Roger (74) en Linda (69), opa van vier kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en vier achterachterkleinkinderen. Drie jaar geleden verhuisde hij van zijn huis aan de Leeuwerikenstraat naar WZC de Boarebreker, waar hij nog mooie tijden beleefde dankzij het bezoek van zijn grote familie, vrienden en buren…tot het coronavirus hem te pakken kreeg. De uitvaartplechtigheid in intieme kring zal plaatsvinden op woensdag 20 mei in de aula van Uitvaartcentrum Servati-Sereni, Prof Vercouilliestr 51. Het rouwadres: Roger Tourlamain, Mariakerkelaan 116, Oostende of via mail roger.tourlamain@proximus.be. (Fons Roets)

De Krant van West-Vlaanderen betuigt zijn innige deelneming aan de familie Tourlamain.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier