Organisator Kunst op Zuiders Gras klaar voor derde editie

Romain Haemers in zijn tuin met kunstwerken. (foto EDB)
Redactie KW

Elf tuinen in de zuidelijke deelgemeenten van Kortrijk en in Sint-Denijs zijn op zaterdag 5 en zondag 6 september, telkens van 14 tot 18 uur, het decor voor kunst. 24 lokale kunstenaars nemen deel aan de derde editie van Kunst op Zuiders Gras.

De vorige twee edities van Kunst op Zuiders gras waren een immens succes. Bezieler was wijlen Francis Rodenbach, die vorig jaar overleed. “We vreesden dat er na Cis’ overlijden geen derde editie meer zou komen, maar de stad werkte mee en vooral Nicolas Vanlerberghe steunde ons door dik en dun”, vertelt Romain Haemers (79), die samen met Tracy Remmery en Guy Horré de organisatie opnieuw op zich nam. “Ik kan rekenen op enkele harde werkers in ons klein werkgroepje en ben hen daar heel dankbaar voor.”

Wie in deze editie een tuin met kunstwerken wil bezoeken moet wel vooraf inschrijven via www.kortrijk.be/kunstopzuidersgras, waar ook een overzicht van tuinen en kunstenaars te vinden is. Tijdens het weekend van Kunst op Zuiders Gras worden naast familieleden ook stewards van Scouts Groeninghe ingezet. “De tuinen werden allemaal opgemeten en er werd berekend hoeveel mensen er tegelijkertijd mogen komen. Alles zit veilig in elkaar. We vragen wel om een mondmasker te dragen. Normaal moet dat niet buiten, behalve als er iets georganiseerd is.”

Het koninklijk paleis

Romain is zelf kunstenaar. Hij gaat sinds zijn pensioen al 17 jaar lang jaarlijks naar Italië in de streek van Carrara om er marmer te kopen en er daar aan te werken. “Van over de hele wereld gaan daar beeldhouwers werken.” In zijn tuin staan werken die grotendeels uit marmer gemaakt zijn. Zelf zet hij ook zijn tuin open, voor professioneel kunstenares Isabelle Torrelle uit Gent die in twee jaar tijd haar kunst al verkoopt in 20 landen en voor lokale kunstenaressen Mie Bogaerts en Heidi Leman.

Romain volgde de schildersopleiding aan het VTI van Kortrijk. “Mijn vader was ook schilder en die opleiding was dus vanzelfsprekend.” Romain genoot eveneens een opleiding plastische kunsten aan de Koninklijke Academie van Kortrijk. “We begonnen met leren tekenen, maar ik heb er alle technieken geleerd. We kregen ook anatomie, perspectieftekenen en kunstgeschiedenis. Als jonge gast vond ik dat laatste het saaiste. Ik vroeg me af wat ik daar mee zou kunnen doen, maar het is me in mijn verdere loopbaan goed van pas gekomen want ik heb veel voor monumentenzorg gedaan. Ik ben zelfs in het koninklijk paleis actief geweest.”

Loopbaan

Romain begon te werken als schilder bij zijn vader, tot hij tekenaar kon worden bij De Witte Lietaer. “Ik woonde op de Tombroek en fietste elke dag naar mijn werk in Lauwe, ‘s avonds ging ik door naar de academie in Kortrijk. Ik moest ook thuis helpen met verf maken met poeders. Nu gebeurt dit allemaal computergestuurd.” Later werd Romain ‘chef décoration inter’ bij Innovation in Kortrijk. Van daar ging het naar Vanfleteren-Billet in Marke, een groothandel in voedingswaren, waar Romain ook instond voor de decoratie. Uiteindelijk kwam Romain bij Boss Paints terecht, eerst als vertegenwoordiger. Later specialiseerde hij zich in kleuradvies en richtte er de nieuwe dienst ‘kleuradvies’ op.” Hij begeleidde verschillende architecten professioneel op gebied van kleuradvies en was vele jaren de enige in België die dit deed. Romain kon door zijn job ook drie keer meewerken aan het Huis van de Toekomst. Hij lanceerde er ooit eens een muur van Swarovski-kristal.

Kleur

Romain werd twee jaar geleden weduwnaar en is nu 79, maar zit nog lang niet stil. Hij gaat nog twee à drie keer per week tennissen, organiseert tentoonstellingen en klassieke concerten en heeft een abonnement bij het symfonieorkest van Brugge. Het grootste deel van zijn tijd gaat naar Trend Vision, een studiebureau dat de mode opzoekt via vakbeurzen en aan de hand daarvan de mode en modekleuren voor het volgend jaar voorspelt voor de leden. Romain is er voorzitter en blijft dus na een leven vol kleur nog altijd bezig met kleuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier