Opnieuw naar de rommelmarkt? “Mensen zijn er zeker klaar voor”

Robbe De Backer in zijn overvolle loods. (foto Kurt)© Foto Kurt
Robbe De Backer in zijn overvolle loods. (foto Kurt)© Foto Kurt
Bert Vanden Berghe

Robbe De Backer, bij het grote publiek bekend als winnaar van ‘Expeditie Robinson 2018’, runt een café én een verkoopzaal waar brocante centraal staat. Ook hij kijkt uit om weer terug te keren naar vroeger. “We hebben kunnen overleven door flexibel te zijn… en goed te stapelen.”

Of het nu op de dijk, diep in de Westhoek of in een wijk is… De West-Vlaming is sinds jaar en dag verknocht aan de rommelmarkt in zijn of haar streek. Het afgelopen jaar werden die allemaal geschrapt, maar vanaf 9 juni kan het eindelijk weer.

Robbe De Backer runt al twaalf jaar een eigen verkoopzaal in Vladslo bij Diksmuide, al vond je hem de afgelopen vijf jaar het vaakst terug in zijn eigen Brocante Café in de Langestraat in Brugge, waar je ook brocante kan kopen. “Ik werk van maandag tot zaterdag. Op zondag op de rommelmarkt staan, is dan misschien wat te veel van het goede”, glimlacht Robbe, die naar eigen zeggen vooral verzot is op brocante van 1880 tot 1950. “Al ben ik wel altijd van de partij als er tijdens de braderie een rommelmarkt is in de Langestraat.”

Heel wat mensen hadden het afgelopen jaar ruim de tijd om hun zolder op te ruimen waardoor er heel wat spullen op de markt kwamen. Zelf verzamelt Robbe een heleboel zaken door de opruiming van panden, na bijvoorbeeld een overlijden. “Ikzelf en mijn collega’s konden blijven doorwerken, weliswaar met alle veiligheidsmaatregelen. Omdat we onze spullen niet meteen kwijt raakten, zat de loods al snel vol. Ik heb nog een deel kunnen opslaan in mijn café en de verkoopzaal, maar het was bij momenten vooral een kwestie van goed te kunnen stapelen. Dat én flexibel zijn.”

Online veiling

Om toch een deel kwijt te raken, organiseerde Robbe een succesvolle online veiling. “Je voelt dat de sector daar stappen in heeft gezet. Ik was ook heel blij met de goodwill van de klanten, want bij een online veiling kan je niets vastpakken of voelen. Je moet dus vertrouwen op de leverancier in kwestie. Of de rommelmarkten nu schrik moeten hebben? Integendeel. Je voelt dat mensen weer de straat op willen. En hoe handig het online ook is, dat gevoel van een doos opentrekken en daar vanonder het stof iets doorleefd te vinden dat je aanspreekt – als een soort schattenjacht – daar kan maar weinig tegenop.”

Robbe denkt dat we straks meer volk dan ooit zullen zien op de rommelmarkten. “Voor veel mensen was dat een wekelijkse afspraak en is dat zoeken naar iets nostalgisch echt een passie. Voor mij is dat zeker ook zo. Ik kijk er dus ook naar uit, net als de volledige opening van de cafés. Ik ben met Brocante Café gestart met de intentie om er een echte bruine kroeg van te maken. Daar zitten de mensen graag binnen aan de toog. Je voelt dat de mensen het wel gemist hebben. Dat zie je nu heel duidelijk aan de terrasjes. Zelf heb ik geen groot terras, maar het doet me plezier om te zien dat de horeca weer heropleeft.”

op schattenjacht

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten