Opnieuw coronabesmettingen in zorgcentra Harelbeke

Zorgcentrum Ceder a/d Leie. © Google Maps
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In zorgcentra Ceder a/d Leie en De Vlinder zijn opnieuw coronabesmettingen genoteerd. Beide zorgcentra namen onmiddellijk de nodige maatregelen. Bezoek is voorlopig niet meer mogelijk, maar men hoopt op 26 oktober het bezoek weer te kunnen opstarten.

Op 9 oktober werden de medewerkers van de zorgafdelingen in Ceder aan de Leie preventief getest. “Uit die preventieve testen is gebleken dat een medewerker van de afdeling De Bloesem besmet is met het coronavirus. Bij twee andere medewerkers werden sporen gevonden die erop wijzen dat deze medewerkers in ieder geval vroeger Covid-19 hebben doorgemaakt. Intussen is helaas gebleken dat ook een bewoner van afdeling De Bloesem die via de huisarts werd getest, besmet is met het coronavirus“, duidt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke waar de woonzorgcentra onder ressorteren. In De Ceder ging men over tot het hertesten van alle bewoners en medewerkers van De Bloesem op 15 oktober. “Tot de resultaten van deze tests gekend zijn, blijven de bewoners op hun eigen kamer en is er in De Bloesem geen bezoek mogelijk.”

Wachten op resultaten

In De Vlinder werden op 13 oktober alle medewerkers van de zorgafdelingen preventief getest. “Uit de preventieve testen blijkt dat zes medewerkers, verspreid over de vier afdelingen, helaas besmet zijn met het coronavirus. Ook een medewerker en twee vrijwilligers van de cafetariawerking hebben positief getest. Bij twee medewerkers werden sporen gevonden die erop wijzen dat zij in ieder geval vroeger Covid-19 hebben gehad. Voor twee bewoners wachten wij op een testresultaat nadat uit contactopsporing is gebleken dat zij via de bezoek -/ uitgaansregeling een hoog risicocontact hebben gehad.”

Naar aanleiding van de resultaten bij de medewerkers werd bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid meteen een algemene testing aangevraagd voor al de bewoners. In afwachting van de testresultaten worden volgende maatregelen genomen: de bewoners blijven zoveel mogelijk op hun eigen kamer, dus geen samenkomst met andere bewoners tijdens bijvoorbeeld eetmomenten, de bezoekregeling, de cafetariawerking en de uitgaansregeling worden meteen tijdelijk opgeschort. Men hoopt op 26 oktober het bezoek terug te kunnen opstarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier