Op stap in het door corona geplaagde Westrozebeke: “Weten dat we op elkaar kunnen rekenen”

De panelen in de stad spreken klare taal. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Westrozebeke, een typisch landelijk dorp verscholen in de Westhoek, is gekend vanwege de rust en vrede die er heerst. Met iets meer dan 2.000 inwoners kent iedereen er iedereen en heerst er een soort van permanente kalmte. Afgelopen woensdag kwam daar echter verandering in en werd Westrozebeke niet alleen het centrum van het land maar eveneens van de internationale coronapandemie. Meer dan 60 werknemers van het bedrijf Westvlees werden er positief getest op het coronavirus, waardoor het leven er grondig overhoop werd gegooid.

De straten liggen er verlaten bij en de infoborden spreken klare taal. “Mondmaskers verplicht!” Wie Westrozebeke binnenkomt wordt meteen met de neus op de feiten gedrukt: het coronavirus kwam hier voorbij.

“Of dat de mensen thuis blijven vanwege dat virus? Het zal wel eerder met de hitte te maken hebben denk ik!” Caroline, de ‘bazinne’ van café ‘In Den Bottle’ zucht wanneer we haar vragen beginnen te stellen. “Ze zijn hier ondertussen al allemaal gepasseerd meneer, iedere TV en iedere gazet. Dat het maar rap allemaal achter de rug is”.

Goed bedrijf

In Westrozebeke kent iedereen iedereen en bijna automatisch kent iedereen wel iemand die bij Westvlees werkt. “Mijn zoon is er aan de slag in de garage” gaat Caroline verder. “Hij wacht nog op het moment dat ze hem gaan testen maar hij toont geen symptomen of tekenen van ziekte. Je moet nu ook toegeven dat het de mensen daar wat heeft overvallen. Van dag op dag is het bedrijf wereldnieuws, in een negatieve zin terwijl het een goed bedrijf is. De ‘bazen’ kennen we hier ook allemaal en die mensen doen echt het uiterste voor hun werknemers. Ze verdienen dat nu toch niet he”.

De straten lagen er zaterdagnamiddag verlaten bij. Daar zat de hitte wellicht ook voor iets tussen.
De straten lagen er zaterdagnamiddag verlaten bij. Daar zat de hitte wellicht ook voor iets tussen.© CL

Over waarom net daar zoveel positieve gevallen werden opgetekend, zijn de meningen verdeeld. “Meer dan 35 nationaliteiten zijn daar aan de slag, komt het van die kanten? Misschien dat die mensen de maatregelen hier niet begrepen? Wie gaat het zeggen“. Bjorn Denys neemt een slok van zijn frisse pint, terwijl het mondmasker nooit ver weg is. “Toen we het nieuws hoorden hadden we iets van ‘wat, hier?’ Alle, zo een toestanden in Westrozebeke, dat hou je toch niet voor mogelijk? Maar uiteindelijk is het wel van dat en kunnen we niet anders dan doordoen. Tijdens de eerste vlaag van corona zijn we eigenlijk wel goed gespaard gebleven maar nu is het wel stevig prijs. We mogen van geluk spreken dat Francesco (de burgemeester van Staden/Westrozebeke) erg alert en kordaat heeft gereageerd. Meteen actie ondernemen en niet teveel palaveren. Zo hebben we dat graag en we mogen van geluk spreken dat we door die crisis moeten met hem aan het roer”.

Op elkaar rekenen

Of mensen dan geen schrik hebben om nog buiten te komen? “Moet dat dan?” pikt Bjorn in. “Sowieso blijven mensen al een beetje meer binnen met zo een hitte maar voor de rest respecteert iedereen hier de regels die ons werden opgelegd. Dat is natuurlijk het voordeel van zo een kleine gemeenschap. We kennen elkaar en we weten dat we op elkaar moeten kunnen rekenen“.

Echt schrik voor het virus heeft Bjorn niet.
Echt schrik voor het virus heeft Bjorn niet.© CL

Caroline is wel ongerust, vooral voor haar zaak. “Ik merk dat de oudere klanten, mensen die ouder dan 70 jaar zijn, thuis blijven maar dat kan evengoed vanwege de hitte zijn. Laat ons vooral hopen dat het niet opnieuw dramatisch gaat uitdraaien. Ik nam de zaak nog maar recent over en mochten we horen dat we opnieuw mogen sluiten, dan is dat een drama. Voor de rest is gewoon verder doen zoals we bezig waren. De besmettingen waren allemaal geconcentreerd rond het vleesverwerkend bedrijf, waar ze meteen actie hebben ondernomen. Het is nu ook niet zo dat het virus hier plots over straat gaat beginnen rollen. Met gewoon doen gaan we al ver raken”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier