Op hol geslagen pony vier maanden na verdwijning teruggevonden: “Een mirakel en mysterie”

© BB
Redactie KW

Meer dan vier maanden na de verdwijning in natuurreservaat De Westhoek in De Panne is de op hol geslagen pony Black teruggevonden. Uitgemergeld en vol teken. “Een mirakel en nog steeds een mysterie”, zegt manège-uitbater Stefaan Mergaert van De Drie Vijvers in De Panne. Er werd dagenlang met man en macht tevergeefs gezocht naar de pony van het Waalse meisje Noémie, maar er was geen enkel spoor. Woensdagnamiddag zag een wandelaar de pony staan in een wandelpad.

“Amper te geloven”, zegt manège-uitbater Stefaan Mergaert, die eind mei en begin juni samen met anderen dagenlang zocht naar pony Black. Eigenares Noémie (14) uit Dour was toen aan zee met het gezin en haar pony. Ze vertrokken vanuit manège De Drie Vijvers naar het strand voor een wandeling, maar daar sloeg het dier was op hol door een hond. Noémie viel en Black rende het natuurreservaat in, nog met teugels en zadel aan. Zelfs de brandweer, de federale cavalerie, een helikopter en sportvliegtuigje hielpen mee met zoeken.

“We hebben het hele natuurreservaat (340 hectare groot, red.) uitgekamd maar vonden geen enkel spoor. Noémie en haar familie zijn toen bedroefd zonder Black naar huis vertrokken. Maandenlang heeft geen enkele wandelaar een paard gezien in het natuurreservaat. Geen teugels, geen zadel, geen hoefafdrukken. Woensdagmiddag belde een wandelaar mij op. Hij kwam Black plots tegen in een wandelpad. Ik geloofde het eerst niet”, aldus Stefaan Mergaert.

“Maar het bleek werkelijk om Black te gaan. Het dier was wat schuw en verwilderd, graatmager en zat vol teken. Maar na een check-up bij de dierenarts bleek Black uiteindelijk in goede gezondheid. Een echt mirakel. Ik leef al vijftig jaar tussen de paarden en heb zoiets nog nooit gehoord, laat staan meegemaakt. Het is onmogelijk om meer dan vier maanden te overleven in een kurkdroog natuurreservaat”, gaat Stefaan verder.

De buren van zijn manège, die zelf een privéstal hebben, zijn Black gaan ophalen. Intussen werd Noémie verwittigd. “Het gezin is in allereil naar de kust vertrokken. Ze bevestigen dat het om Black gaat. Noémie is door het dolle heen.” Noémie heeft voorlopig nog niet kunnen reageren en brengt op dit moment alles in gereedheid om haar pony mee naar huis te nemen.

“En toch geloof ik niet dat Black al die tijd in het natuurreservaat heeft verbleven. We dachten dat de merrie meegenomen was. Is ze later teruggezet? Het dier had bovendien geen zadel of hoofdstel meer aan. Een zadel kan een paard heel moeilijk zelf afwerpen. Zelfs als het uiteindelijk scheurde, moeten en verwondingen aan te pas zijn gekomen. Maar de pony heeft geen schrammetje. Een mysterie“, aldus Stefaan Mergaert.

Noémie en haar paard, herenigd.
Noémie en haar paard, herenigd.© BB

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier