Op 14 maart pas verkiezing maar Irene Verbeke is nu al Sleutelfee in Tielt

Redactie KW

Het zit haar niet helemaal lekker dat er geen verkiezingsstrijd aan voorafgaat, maar zondag 15 maart wordt Irene Verbeke (19) toch maar lekker rondgereden als Sleutelfee 2020 in de carnavalsstoet in Tielt. “Tegen iedereen die me proficiat wenst, zeg ik er wel meteen bij dat ik de enige kandidate was”, klinkt het bescheiden.

Irene Verbeke kent Joost Spillebeen, voorzitter van de Tieltse carnavalsvereniging Orde van de Drie Sleutels, persoonlijk en hij wist haar vorig jaar te overtuigen om voor het eerst naar de jaarlijkse verkiezing van de Stadsprins en Sleutelfee af te zakken. “Ik ben afkomstig van Lendelede en kwam nog maar iets meer dan een jaar geleden bij mijn ma in Tielt wonen. Als gewezen lid van de KLJ Pittem-Egem had ik meer voeling met het carnaval in Zwevezele. Maar mijn eerste Tielts carnaval is me meteen bevallen: een leuke sfeer en de verkiezing van de Stadsprins en Sleutelfee – die hier vooral gericht is op een goede kaartenverkoop en stevige act – sprak me aan. Joost vond dat ik me ook maar eens kandidaat moest stellen om Sleutelfee te worden.”

Proficiat, want dat ben je nu al, lang voor verkiezingsavond.

Irene Verbeke: “Ik vind het oprecht jammer dat er zich geen tegenkandidate heeft gemeld en er bijgevolg geen echte strijd zal zijn. Even deed het gerucht de ronde dat Bianca Wybo zich zou inschrijven om nog eens Sleutelfee te worden, maar het is er blijkbaar niet van gekomen. Tegen iedereen die me proficiat wenst, zeg ik er wel meteen bij dat ik de enige kandidate was.”

Hoefde je dan nog veel energie te steken in je kaartenverkoop en act?

“Uiteraard, want ze zijn onlosmakelijk met de pronkzitting en verkiezingsavond verbonden. Ik ga dansen op een medley van populaire carnavalsnummers van onder meer de Toppers en De Alpenzusjes, een act die ik samen met mijn ma in elkaar heb geknutseld.”

Ben je benieuwd wie zondag naast jou en de Jeugdprins en Jeugdprinses mag plaatsnemen in de wagen van de Orde van de Drie Sleutels?

“Zeker en vast. Van de twee kandidaten Brian Anne en Wesley Campe ken ik Brian het best om de heel eenvoudige reden dat hij een goede vriend is geworden sinds ik hem vorig jaar op de Tieltse feesten leerde kennen. We hebben samen beslist om onze kans te wagen. Wat niet wegneemt dat ook Wesley zaterdagavond zeker kans maakt. Hij is misschien wat stiller van aard, maar ik vernam dat hij heel sterk heeft gescoord in de kaartenverkoop.”

Als een verdere uitbreiding van het coronavirus maar geen rem op de feestvreugde wordt.

“Eerlijk gezegd zie ik dat als een ander soort griep dan we gewoon zijn, niets om ons grote zorgen over te maken. Ik hoop vooral dat het zondag in Tielt niet zo nat wordt als in Zwevezele, waar de carnavalsstoet drie weken geleden volledig uitgeregend werd.”

Je ma staat achter de tapkraan van café De Loskaai. Heb jij zelf iets met horeca?

“Af en toe steek ik wel eens een handje toe, zeker bij bepaalde gelegenheden, maar ik hoop eind dit jaar af te studeren als kapster.”

In de persmap van Tielt Carnaval las ik dat je nog wil voortstuderen.

“Ik overweeg inderdaad nog een zevende jaar leegroepwerking te volgen in het Sint-Jozefsinstituut. Tijdens de kerstvakantie heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij Mivalti en dat is me ongelooflijk goed bevallen. De liefde die je van die mensen terugkrijgt, is onbetaalbaar. Dit gezegd zijnde: ik heb het ook heel erg naar mijn zin bij Van Luchene Hair & Beauty in Waregem. Ik ben daar nu al actief op zaterdagen en mocht ik de kans krijgen daar een vast contract te krijgen, zou ik die kans niet laten liggen. In het andere geval neem ik volgend jaar weer plaats op de studiebanken.”

“Over het coronavirus maak ik me niet veel zorgen. Ik hoop vooral dat het zondag niet te veel regent”

Je ziet er ook een sportief type uit.

“Dat ben ik ook, al beoefen ik geen topsport meer zoals vroeger. Tot mijn twaalfde deed ik aan competitiezwemmen bij de Izegemse Krekelzwemmers. Ik heb ook nog gevoetbald bij de Maradona’s in Egem, maar heb het voor bekeken moeten houden omdat ik last begon te krijgen van de knieën. Ik wou een toekomstige loopbaan als kapster niet op het spel zetten, want ik zal er verdorie nog lang moeten op steunen. De laatste tijd heb ik in bowling een sportieve uitlaatklep gevonden. Met vrienden spreken we daarvoor graag af bij Joyken in Zwevezele.”

Wat staat er nog op je carnavals-bucketlist?

“De uitgelaten carnavalssfeer in Rio de Janeiro zou ik absoluut eens willen meemaken. Onlangs heb ik met de Tieltse carnavalsvereniging het carnaval in onze Duitse zusterstad Gross-Gerau bezocht en daar gaat het er heel anders aan toe dan wij gewoon zijn. De pronkzitting is bijna één grote promotiecampagne voor de stad. Ik kan me een dergelijk verloop in Tielt niet meteen indenken.”

Privé

Irene Verbeke is 19 en afkomstig uit Lendelede. Ze woont bij haar ma Nathalie Eecloo, die ‘Over de Statie’ in Tielt café De Loskaai uitbaat. Irenes vader Stefaan Verbeke woont in Pittem.

Opleiding

Ze volgt het zevende jaar haarzorg in het Sint-Jozefsinstituut in Tielt en sluit niet uit dat ze daar volgend schooljaar nog een zevende jaar leefgroepenwerking aan toevoegt.

Vrije tijd

Irene is uiteraard weg van alles wat met carnavalsfeesten te maken heeft en in het weekend gaat ze graag een partijtje bowlen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier