Oostendse kunstenaars ontwerpen kaarten ten voordele van Huis aan Zee

De opbrengst van de kerstkaartenactie gaat naar de activiteiten van Huis aan Zee in De Haan,
Gillian Lowyck

De eindejaarsperiode spendeer je het liefst met je familie. Voor de kinderen die in Huis aan Zee wonen, het internaat in De Haan van het Oostendse MPIGO De Vloedlijn, is dat niet evident. Om toch te kunnen zorgen voor leuke activiteiten voor de kinderen, verkoopt de Steunkring Huis aan Zee nu bijzondere kerstkaarten, gemaakt door zes Oostendse kunstenaars.

S

Sophie Vanroose is maatschappelijk werker in Huis aan Zee in De Haan. In haar vrije tijd is ze ook bezig met de steunkring van Huis aan Zee. “Ons internaat is zeven op zeven open, ook op zon- en feestdagen. Er verblijven zo’n zeventig kinderen de hele week en een dertigtal gaat in de weekends naar huis”, legt ze uit. “Sommige kinderen gaan af en toe naar huis, andere niet. Het gaat vaak om kinderen met een moeilijke thuissituatie. Qua leeftijdscategorie is dat heel ruim; van 3,5 jaar tot 21 jaar. Schoolgaande kinderen, dus.”

De vzw Steunkring Huis aan Zee ondersteunt de instelling waar ze kan. “Sommigen van ons werken bij Huis aan Zee, anderen niet. Wat we allen voor ogen hebben, is het welzijn van de kinderen. Met onze acties zorgen we ervoor dat er centen zijn om ook eens iets leuks te doen: op kamp gaan, een hobby, naar de bioscoop of een ijsje gaan eten”, vertelt Sophie.

Sommigen kunnen niet naar huis. Met de opbrengst kunnen ze toch iets leuks doen

Voor het tweede jaar op rij organiseert de vzw daarom een verkoop van kerstkaarten. “Vorig jaar hadden we het idee opgevat om de kinderen kerstkaarten te laten tekenen. Maar dat bleek in de praktijk niet zo gemakkelijk. Daarom hebben we aan zes Oostendse kunstenaars – Herr Seele, Siegfried Vynck, Conz, Kif, Seamoose en Marjan Maeckelbergh – gevraagd om aan de slag te gaan met een tekening van de kinderen. Ze waren meteen enthousiast en het resultaat mag echt gezien worden. Ook de kinderen heel trots, ze vinden het fantastisch dat hun tekening er nu zo uitziet én op een kaartje staat.”

“Vorig jaar was de actie een heel groot succes”, gaat Sophie verder. “Iets waarvan we nooit hadden durven dromen. We hadden genoeg centen ingezameld om aan iedere leefgroep een potje te geven waarmee ze per kind een heel jaar lang voor toffe activiteiten konden zorgen. De huidige coronaperiode is niet gemakkelijk voor onze kinderen, dus dat we ze dit kunnen geven, is bijzonder.”

De kaarten zijn te koop via www.steunkringhuisaanzee.be en op 3, 4 en 5 december staat Steunkring Huis aan Zee op de Oostendse kerstmarkt. Voor een pakje van zes kaarten betaal je zeven euro, voor drie pakjes twintig euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier