Ook Izegemse opgepakt tijdens manifestatie van klimaatgroep Extinction Rebellion

Chanel Coppens werd tijdens de manifestatie van Extinction Rebellion administratief aangehouden. © gf
Philippe Verhaest

De politie heeft afgelopen zondag enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion bij het koninklijk paleis in Brussel verjaagd of in de boeien geslagen. Enkelen onder hen waren ook de tuin van het paleis binnengedrongen. Ook Chanel Coppens uit Izegem werd opgepakt. “Ze wilden ons echt het zwijgen opleggen, maar dat zal nooit lukken”, zegt ze.

Extinction Rebellion is een klimaatbeweging die een goed jaar geleden in Groot-Brittannië werd opgericht, maar is ondertussen overal ter wereld actief. Na eerdere acties in verschillende steden streek de groepering gisteren in Brussel neer. Zo’n duizend mensen kwamen rond 14 uur samen op het Koningsplein en wilden er aanvankelijk een actie van 24 uur houden.

Ook de Izegemse Chanel Coppens (19) bevond zich onder de manifestanten. De studente sociaal werk aan Howest in Kortrijk nam eerder al deel aan vijf klimaatbetogingen en wilde er ook nu koste wat het kost bij zijn, zegt ze. “Ik wist vooraf dat de actie illegaal was, maar dat hield me niet tegen om naar Brussel af te zakken”, benadrukt ze. “Op het Koningsplein hielden we een zogenaamde volksvergadering. We wisselden onderling klimaatideeën uit en iedereen had ook een stuk groente meegebracht. Daarmee werd soep gemaakt, kinderen speelden er naar hartenlust…”

Waterkanon en pepperspray

“De sfeer was erg gemoedelijk, maar iets voor 18 uur daagde plots een enorme politiemacht op. Die bestookte ons met traangas, haalde knuppels boven en zelfs het waterkanon kwam er aan te pas. Terwijl wij geen enkele intentie tot geweld vertoonden. Een vredevolle actie, meer hadden we niet voor ogen. Ook de gezinnen met kinderen konden geen kant uit, want de politie had het plein hermetisch afgesloten.”

Ook Izegemse opgepakt tijdens manifestatie van klimaatgroep Extinction Rebellion
© GF

De tuin van het koninklijk paleis drong Chanel niet binnen, maar ze werd door de politie wel opgepakt. “Ze gingen erg hardhandig te werk”, stelt ze. “Van 17.45 tot 21.15 uur zaten we met enkele honderden mensen geboeid op het Koningsplein, in afwachting van vervoer naar een politiekantoor. Maar we werden gewoon aan ons lot overgelaten. We kregen geen water, niemand kon naar het toilet en er was ook geen enkele vorm van medische verzorging. Terwijl sommige mensen er erg aan toe waren.”

“Ook in het politiekantoor zelf zaten we nog twee uur geboeid op de grond en omstreeks 23.30 uur werden we allemaal op een andere plek in Brussel gedropt. Ik wist echt niet waar ik me bevond, maar gelukkig is mijn mama me dan komen ophalen.”

We zaten 3,5 uur lang geboeid te wachten tot we naar een politiekantoor werden overgebracht. We werden gewoon aan ons lot overgelaten – Chanel Coppens

Hoewel Chanel het hele verhaal een erg nare ervaring vindt, is ze haar motivatie om voor het klimaat te strijden allesbehalve kwijt. “Integendeel, ik blijf naar betogingen en manifestaties trekken, want onze beleidsmakers moeten beseffen dat de klok genadeloos tikt. Nú moeten we actie ondernemen. Niet wanneer het te laat is. We zijn alvast van plan om in Kortrijk een afdeling van Extinction Rebellion op te richten.”

Ook Izegemse opgepakt tijdens manifestatie van klimaatgroep Extinction Rebellion
© GF

Ook Izegemse opgepakt tijdens manifestatie van klimaatgroep Extinction Rebellion
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier