Ook G-voetbal voor Kids en Teens bij Racing Waregem

De Kids en Teens van het G-voetbal van Racing Waregem met achteraan v.l.n.r. Kobe Demets, Thybe Nierynck, Julian Van Marcke, Siebe Adams, Jasper Van De Cauter en Lucas van de Cauter. Vooraan v.l.n.r. trainer Dimitri Hooghe, Nio Gobeyn, Alexander Coudyzer, Louis Roggeman en trainer Sebastien Decavele. Ontbreken: Han Gevaert, David Bagoly en Milan Vandenoostende. © IVD
Redactie KW

In 2014 startte Racing Waregem met G-voetbal, in samenwerking met S-sport/Recreas en met Ten Anker. De eerste officiële match werd in 2016 gespeeld en gewonnen tegen buur SV Zulte Waregem. Racing Waregem pakt ondertussen ook al uit met G-voetbal voor Kids en Teens.

“Wij wilden dat personen met een mentale handicap of licht fysieke beperkingen zich bij Racing Waregem konden uitleven in het voetbal. Wij begonnen met volwassenen en startten daar erg voorzichtig mee onder de leiding van David Lampaert en een begeleider”, verklaart Luc Brondeel, samen met Marc Van Leynseele een van de bezielers van het project. “We trainden eerst twee seizoenen en speelden een paar oefenmatchen. Omdat het allemaal erg goed mee viel, startten we in 2016 in de vierde reeks (niveau 4) van het G-voetbal. De volwassenen trainen om de veertien dagen op woensdagavond. Ondertussen werd het aanbod uitgebreid met G-voetbal voor Kids en Teens, die elke woensdagavond trainen onder de leiding van Sébastien Decavele en Dimitri Hooghe.”

Speciale training

Niet iedereen kan zomaar G-voetballers beginnen trainen. “Wij hadden ervaring door het G-voetbal in Harelbeke en hebben vorig seizoen de kans gekregen van het bestuur om bij de Rassing te starten met G-voetbal voor Kids en Teens”, vertellen beide trainers. “Het was een mooie uitdaging om dit project op te starten. Als trainers hebben we een speciale cursus gevolgd via Sport Vlaanderen. In feite richt die lessenreeks zich tot alle begeleiders van verschillende G-sporten, maar je steekt er toch heel wat van op, bijvoorbeeld wat betreft de omgang met en de aanpak van die kinderen.”

Evolutie van spelers

De trainers zien ondertussen heel wat evolutie bij hun spelers. “Bij heel wat G-ploegen zit er niet zoveel voetbal in, maar we proberen toch elementen van een gewone voetbaltraining in onze trainingen op te nemen”, gaan de trainers verder. “De resultaten merk je daar ondertussen al van tijdens de matchen, in de vorm van samenspel in plaats van de bal lukraak naar voren trappen. Je ziet sommige spelers ook week na week evolueren op het vlak van motoriek en ze leren vooral samenwerken en samen spelen. Die vooruitgang betekent voor ons natuurlijk een ideale stimulans.”

Wedstrijden

“Naast de trainingen kijken de spelers vooral uit naar de wedstrijden, maar omdat er weinig ploegen zijn, is het aantal matchen vrij beperkt”, vervolgen de trainers. “In de vorm van oefenmatchen proberen we er toch voor te zorgen dat onze ploegen elke week kunnen voetballen. Er is echt een goeie klik met de spelers en met de ouders en regelmatig organiseren we een activiteit buiten het voetbal, maar door corona is dat nu bijna onmogelijk. Ondertussen hebben we er al enkele wedstrijden op zitten. Zo speelden we vorige weekend tegen Koekelare, dat door een misverstand echter aantrad met zijn Teens tegen onze Kids. Ondanks de nederlaag zag ik vooral een enthousiaste en met veel inzet spelende ploeg.”

(IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier