Ooigem en Wielsbeke ontvangen straks toch de foorkramers

Nathalie, zoon Quinten en Geert hielden zich tijdens de lockdown bezig met opknapwerkjes aan hun attracties. © NVR
Redactie KW

In het najaar vinden twee kermisweekends plaats in Groot-Wielsbeke. Door de coronacrisis werden de kermissen van Ooigem en Wielsbeke uitgesteld, maar nu krijgen ze toch een plaats op de agenda. Ooigem ontvangt de foorkramers op 26 en 27 september, Wielsbeke een maand later op 24 en 25 oktober.

In Ooigem werd het kermisweekend op het einde van augustus afgelast. Ook de kermis in Wielsbeke moest er begin september aan geloven. Toch leek de gemeente voorbereid op een lightversie van de Wielsbeekse Feesten. “Volledige feestweekends konden we dit jaar niet organiseren, maar we waren aan het overwegen om het kermisonderdeel toch te laten plaatsvinden. Alle voorbereidingen waren getroffen, maar door de opflakkering van corona hebben we dat voor de zekerheid toch maar uitgesteld”, verklaart schepen van Feestelijkheden Daisy Haydon (CD&V). “We moesten dus op zoek naar nieuwe data. In overleg met de foorkramers en de organisator van de Ooigemse kermis konden we die vastleggen op de agenda. De Sint-Bavovrienden die de kermis van de hondenzwemming organiseren, kozen ervoor het kermisgebeuren ook te annuleren.”

Hinderpremie valt weg

Nathalie Nuytten en Geert Vroman zijn foorkramers die in de Molenstraat wonen. Ze zijn de eigenaars van een eendjesspel en een touwtjetrek. De twee misten een heel groot deel van hun inkomen door corona, maar proberen te redden wat er te redden valt. “In de zomer konden we op twee kermissen staan, maar toen viel het weer stil. Sinds september hebben we nu een zestal weekends op rij een plaats op een kermis. Van de overheid mogen kermissen gehouden worden, maar de lokale besturen beslissen. Onze hinderpremie waar we in het begin nog recht op hadden, valt dus weg”, verklaart ze.

Eindelijk is er nog eens iets om naar uit te kijken – Nathalie Nuytten, foorkramer

Daarom is elke kermis mooi meegenomen. Ze ijverde dan ook bij het gemeentebestuur om een kermis in Wielsbeke te laten plaatsvinden. “Voor mij en mijn collega’s betekent dat heel veel, maar ook voor de kermisbezoekers. We horen heel wat opgeluchte mensen die eindelijk nog eens naar buiten kunnen komen. Eindelijk is er nog eens iets om naar uit te kijken.”

Gratis bonnetjes

Ook de gemeente is tevreden dat de kermissen nu toch kunnen plaatsvinden. Er wordt gepoogd drie partijen te steunen. “De foorkramers hebben het hard te verduren gekregen. Met deze kermis willen we hen een duwtje in de rug geven. Onze inwoners hebben in de coronatijd nood aan amusement, daarom bieden we per huisgezin vier bonnetjes van 1,50 euro aan. Die worden rondgedeeld in de vorm van een flyer. En tot slot kunnen ook de verenigingen wat steun gebruiken: we doen een beroep op hen voor de bewaking van de in- en uitgangen van de kermissen. Zij ontvangen daar een vrijwilligersvergoeding voor”, klinkt het.

Registreren

Uiteraard zullen de kermisweekends veilig moeten verlopen. Café De Klokke organiseert de Ooigemse kermis. De gemeente Wielsbeke die van Wielsbeke. Zij nemen dus hun voorzorgen. “De kermis bevindt zich binnenin een afgebakende zone waarin een mondmasker verplicht is. Aan de in- en uitgangen zal handgel staan en moeten bezoekers zich registreren. Daar worden de mensen ook geteld: er mogen niet meer dan 400 aanwezigen zijn. Tot slot dienen de foorkramers hun attracties na elke beurt te ontsmetten”, schetst schepen Daisy Haydon.

Foorkramers Geert en Nathalie nemen die maatregelen er met plezier bij. “Ondertussen hoort het erbij. Beter eens te veel ontsmetten in plaats van te weinig. We kunnen niet veilig genoeg zijn. Voor ons betekent het al veel dat de kermissen weer op gang konden komen, al is het maar voor zes weken. En een kermis in eigen gemeente is altijd wat specialer. We kijken er alvast naar uit”, besluiten ze.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier