Onze Man op het ‘West-Vlaamse’ naaktstrand in Groede: “Hier denkt niemand in hokjes”

Piet Verresen (links, naast Onze Man) geniet van de vrijheid: "We hebben plaats op overschot waardoor je in je eigen bubbel en op afstand kan genieten van de zee." © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het is heet, snikheet. Zo heet dat we zelfs liefst al onze kleren zouden uittrekken voor een frisse duik in de Noordzee. Tot voor kort kon dat op het naaktstrand in Bredene, maar zelfs daar gooide corona roet in het eten. Waar het wél kan, is in Groede, net over de Nederlandse grens. Zó dichtbij dat er zelfs een West-Vlaamse enclave ontstond. Onze Man trok zijn beste adamskostuum aan en ging een kijkje nemen.

Het Nederlandse Groede heeft alles in huis om het voor strandgangers uiterst vermakelijk te maken. Er is een prachtige strook met goudgeel zand, de zee zorgt voor een rustgevend geluid en in de strandbar kun je genieten van een heerlijke portie mosselen met friet. Slechts twee dingen lijken uit de toon te vallen: iedereen loopt er in zijn blootje en … de voertaal is er West-Vlaams.

Piet Verresen (52) uit Zwevegem neemt ons mee tijdens zijn wandeltocht door het zand, genietend van de totale vrijheid. “Vrijheid, daar gaat het natuurlijk allemaal om in de wereld van de naturisten”, begint hij. Noem hen geen nudisten. “We zijn naturisten, geen nudisten! We zijn mensen die graag in contact staan met de natuur en hier is iedereen gelijk. Je kan als arbeider perfect naast een notaris gaan liggen, hoe wil je dat mensen het verschil zien? Alles wat uitwendig kan leiden tot het denken in hokjes, wordt hier overboord gegooid.”

Beter dan Bredene

Het duurt niet lang alvorens de West-Vlaamse tongval te horen is. “We zijn hier absoluut geen uitzondering”, grapt Piet. “Onder provinciegenoten is deze plaats uitermate goed gekend. Logisch ook, het volstaat om gewoon even rond te kijken. Het is hier rustig, het is hier proper en je hebt hier zowat alle faciliteiten waar je van kan dromen. Met alle respect voor het strand in Bredene natuurlijk, maar dat is gewoon een klein stuk strand waar ze iedereen op elkaar leggen. Als we het verschil met hier moeten bekijken, dan is dat gewoon dag en nacht.”

Groede ligt maar net over de Nederlandse grens, tussen Cadzand en Breskens.
Groede ligt maar net over de Nederlandse grens, tussen Cadzand en Breskens.© Arnout Nilis

De stelling van Piet wordt door zowat iedere West-Vlaming op het strand benadrukt. “Je moet niet te veel reclame maken of straks zijn we onze plaats kwijt”, lacht een koppel uit Brugge. “We hokken natuurlijk altijd wat samen met mensen uit dezelfde streek, dus kennen we ondertussen zowat iedereen. Zowat de helft van alle naturisten hier komen van net over de grens, het is dan ook niet ver. Het is ook nog eens goedkoop, want het kost helemaal niets om hier te komen zonnebaden. Enkel voor de parking moet je betalen, maar voor slechts 4 euro heb je een dagpas.”

Sociale controle

Het duurt niet lang voor de overige West-Vlamingen van de aanwezigheid van journalisten op de hoogte zijn. “Voor mensen die hier tot rust komen, is een camera niet altijd even welkom”, pikt Piet meteen in. “Je hoorde hier ook al vallen dat dit een beetje onze geheime plek is, dus reclame is niet meteen iets waar we hier naar op zoek zijn. Daarnaast bestaat de vrees natuurlijk ook altijd dat er een compleet verkeerd beeld van deze levenswijze wordt gegeven.”

Hij verwijst meteen naar de families die best wel talrijk aanwezig zijn op het strand. “Naturisme is iets wat je beleeft binnen je eigen cirkel, je bubbel om het met modernere woorden te zeggen. Ook kinderen volgen hun ouders naar dit strand, maar geen kat die er hier aan moet denken om andere ideeën in zijn of haar hoofd te halen.”

“De sociale controle is enorm”, zegt Piet. “Als er iemand rondloopt met een camera of er is iemand die we niet kennen, wordt die meteen gespot en dan krijg je binnen de kortste keren enkele mensen die komen kennis maken. Voelen we aan dat het niet koosjer is, dan word je vriendelijk weggebracht totdat de politie ter plaatse komt. Zulke situaties zijn echt wel uitzonderingen, laat me hierover duidelijk zijn. Ook dat hoort bij die vrijheid waarover ik sprak: het feit dat we hier gewoon, zonder ons hoofd te breken over allerlei vooroordelen, kunnen genieten van de zon en de zee.”

Piet Verresen uit Zwevegem is een vaste gast in Groede.
Piet Verresen uit Zwevegem is een vaste gast in Groede.© CLL

Een verplaatsing naar Groede, terwijl de Belgische kust ook zijn voorzieningen heeft in Bredene? Moet hier een oorzaak worden gezocht bij het coronavirus? “Door corona is het strand in Bredene wel dicht”, vult het Brugse koppel aan. “Er moet plaats worden gemaakt voor de gewone strandgangers, dus de naturisten moesten ophoepelen. Eerlijk? Bekijk dit hier eens? We hebben plaats op overschot waardoor je automatisch in je eigen bubbel en op afstand kan genieten van de zee. Achter ons heb je de duinen en is het niet allemaal volgebouwd met appartementsblokken. Als we dorst hebben, dan trekken we onze kleren aan en gaan we even naar de brasserie waar alles beschikbaar is. In België hebben we een lap zand waar het zowat onmogelijk is om ruim te liggen en echt proper is het er ook niet. Er zijn veel te weinig vuilbakken voorzien en dan spreek ik nog niet over de passage. Bredene kent heel wat aantrek bij mensen die gewoon eens naar naakte strandgangers willen komen kijken, iets wat je hier absoluut niet hebt. Het geheel zorgt ervoor dat die extra kilometers helemaal geen hindernis vormen, zelfs voordat corona het land binnen kwam.”

Rol ducttape

Een ouder koppel uit Zeeuws-Vlaanderen, klaar om de kleren uit te trekken, laat ons weten dat ze het best wel met hun Belgische buren kunnen vinden. “Alleen jammer dat die West-Vlamingen zoveel praten”, giert de man het uit. “We nemen voor de zekerheid altijd een rol ducttape mee als we naar het strand komen, zo kunnen we hun mond dichtplakken als het even te veel wordt.”