Ontmoetingscentrum De 3 Gapers wordt wijkcentrum, leerlingen Petrus & Paulus West worden betrokken bij renovatie

Het ontmoetingscentrum wordt omgebouwd naar een wijkcentrum. Een buurtanalyse moet alle noden van de wijkbewoners in kaart brengen.© JRO
Het ontmoetingscentrum wordt omgebouwd naar een wijkcentrum. Een buurtanalyse moet alle noden van de wijkbewoners in kaart brengen.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Ontmoetingscentrum De 3 Gapers wordt omgevormd tot een wijkcentrum om aan alle noden van de wijkbewoners te beantwoorden. Leerlingen van de nabijgelegen school Petrus & Paulus West zullen meewerken aan een buurtanalyse en de renovatie van het pand.

Zowel het pand als de werking van het ontmoetingscentrum was aan een upgrade toe en die komt er nu. De 3 Gapers is een van de twee ontmoetingscentra in de wijk Westerkwartier, maar ook de kleinste van alle ontmoetingscentra in de stad.

“Het pand zal helemaal gerenoveerd worden”, vertelt bevoegd schepen Maxim Donck (N-VA). “Intussen wordt een buurtanalyse uitgevoerd om de toekomstige werken van het wijkcentrum af te stemmen op de noden en wensen van de wijk.”

Beperkte werking

De huidige werking was te beperkt. Enkel in de namiddag op weekdagen open, in tegenstelling tot ontmoetingscentrum De Schelpe, dat elke dag van ’s morgens tot ’s avonds open is. De 3 Gapers biedt ook geen warme maaltijden aan zoals dat bij de andere ontmoetingscentra het geval is.

“Dat neemt niet weg dat De 3 Gapers zich op een strategische locatie bevindt met zicht op het Gerechtsplein”, vervolgt schepen Donck. “Het traditionele wijkfeest met rommelmarkt willen we hier graag behouden.”

Schoolverlaters

Het nieuwe wijkcentrum zal plaats bieden aan verenigingen en stadsdiensten, maar zal ook vergaderruimtes en plaats voor zorg en welzijn bieden. Het hele renovatieverhaal kadert in het Europese SPEED-You-UP-project, waarmee men het aantal vroegtijdige schoolverlaters wil terugdringen.

“Jongeren van Petrus & Paulus West zullen in De 3 Gapers samen een ondernemingsproject uitwerken”, duidt schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA). “Het gaat dan over het plan van aanpak, haalbaarheid, hoe en waar materialen aankopen, planning van werken, opmaak van offertes en het bijhouden van de boekhouding.”

Ondernemerschap

Petrus & Paulus West (het vroegere VTI Oostende) is al enige tijd zoekende hoe men ondernemerschap op een goede manier kan integreren in de lespakketten van de leerlingen.

“Met het Europese project SPEED-You-UP hebben we de mogelijkheid om ondernemerschapszin bij de leerlingen opnieuw aan te scherpen met een zeer concreet project. Een reëel renovatieproject van A tot Z mee kunnen vorm geven, is voor veel leerlingen een uitdaging en werkt heel motiverend. De locatie van OC De 3 Gapers is een opportuniteit voor de school gezien het vlakbij is”, aldus directeur Ludo Viaene.

De werken zullen ongeveer een jaar duren. Bezoekers van De 3 Gapers kunnen terecht in Ontmoetingscentrum De Schelpe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.