Zesdejaars De Bron zien wens in vervulling gaan en kunnen nu toch week lang hun ‘50 dagen’ vieren

Achter de schoolmuren van De Bron kunnen de zesdejaars volgende week toch een week lang hun ‘50 dagen’ vieren.©WMe by Wouter Meeus
Achter de schoolmuren van De Bron kunnen de zesdejaars volgende week toch een week lang hun ‘50 dagen’ vieren.©WMe by Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Bij de laatstejaars van De Bron in Tielt was even paniek ontstaan toen bleek dat ze volgende week enkel op vrijdag 23 april, de dag van de ‘50 dagen’, naar school mochten en de rest van de week niet. Maar ondertussen is er een compromis uit de bus gekomen. De zesdejaars kunnen nu de volledige week ook fysiek les volgen en elke dag komen ze verkleed volgens een ander thema.

Na overleg tussen leerlingen, directie en leerkrachten kwam er dus een compromis uit de bus. De datum van de 50 dagen lag al langer vast op vrijdag 23 april. Maar ook in De Bron hebben de laatstejaars de gewoonte om in aanloop naar die feestdag een hele week verkleed naar school te komen. Iedere dag heeft een ander thema.

De school werkte met de klasverantwoordelijken een coronaproof programma uit, waarbij de zesdejaars in hun klasbubbel toch hun afscheidsfeest van het middelbaar onderwijs konden vieren. De scholieren toonden zich ook erg tevreden over dat programma, maar woensdag kregen de zesdejaars en hun ouders te horen dat de zesdejaars enkel op vrijdag 23 april naar school mochten en daar hadden ze niet op gerekend.

Al kledij gehuurd/gekocht

De tweede en derde graad komen in de coronatijden in De Bron afwisselend naar school, de ene week derde en vijfde jaar, de ander week vierde en zesde jaar. Op de andere momenten wordt online les gegeven. Maar de verlengde paasvakantie (drie weken in plaats van twee) gooide de planning in de war. De zesdejaars gingen er vanuit dat het schema aangehouden bleef, maar omdat de week voor de paasvakantie was weggevallen had men dit schema aangepast. Omdat het voor de vijfdejaars al van 19 maart geleden was dat ze live op school waren geweest, gaf men voorrang aan deze leerlingen.

Petitie offline gehaald

Maar de zesdejaars hadden zich al voorbereid op een volle week les op school na de paasvakantie. “Iedere dag trekken we andere verkleedkleren aan. We hebben verschillende thema’s: van een trouwkostuum tot een gemeentewerkman of -vrouw. Die kledij hebben de meesten al gekocht of gehuurd, het is geen grote investering, maar er zijn toch wel wat centjes en wat werk in gegaan”, klinkt het bij enkele leerlingen.

Er werd meteen ook een online petitie opgestart die al gauw 1.500 keer werd ‘ondertekend’. Maar op vraag van de directie werd die petitie offline gehaald en werd in gesprek gegaan. Met positief gevolg. Er wordt een wissel doorgevoerd tussen vijfde- en zesdejaars, voor de tweede graad verandert er niks. Maar van 19 tot 23 april kunnen de zesdejaars nu naar school.

“We hopen op die manier mee te werken aan het mentale welbevinden van onze leerlingen en rekenen erop dat zij zich van het beste kant zullen tonen om er samen een leuke week van te maken. De voorbije dag leerde ons dat het belang van overleg en dialoog met onze leerlingen in deze ongewone tijden belangrijker is dan ooit”, klinkt het in de brief van de directie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier