Wonderwijs Brugge zoekt sponsors om leerlingen dagelijks verse soep te kunnen blijven geven

Wonderwijs Brugge deelt elke dag verse soep uit aan alle leerlingen, zodat ze toch minstens één voedzame maaltijd binnen hebben. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elke dag gaan er meer dan 150.000 kinderen in Vlaanderen met een lege of karig gevulde brooddoos naar school. Ook in de school voor buitengewoon basisonderwijs Wonderwijs Brugge krijgt één op vijf leerlingen geen voedzame maaltijd mee. Daarom serveert de school elke dag verse soep. Maar het beschikbare budget zal tegen de paasvakantie op zijn.

Dinsdag luidde Astrid Lenoir, directeur van Wonderwijs Brugge, de alarmbel. Het project brood(doos)nodig van deze vrije school in de Sint-Kristoffelstraat in Assebroek dreigt een vroegtijdige en stille dood te sterven, bij gebrek aan financiële middelen.

Soep

“Sedert 1 oktober 2023 krijgen alle kinderen op onze school elke dag een kom verse soep met brood. Zo krijgen de leerlingen minstens één voedzame maaltijd per dag binnen”, vertelt Astrid Lenoir. “Doelbewust wordt de soep uitgedeeld aan alle leerlingen, om de kansarme kinderen niet te stigmatiseren.”

“We stellen vast dat de kinderarmoede toeneemt. Vroeger kwamen er uitzonderlijk enkele leerlingen zonder boterhammendoos naar school. Of met een doos die gevuld was goedkope, maar ongezonde etenswaren. Nu mag je zeggen dat één op vijf van onze 106 leerlingen van thuis geen voedzame maaltijd mee krijgen.”

Divers

“Heeft het te maken met het feit dat Brugge een meer diverse stad geworden is? Wellicht wel, maar kinderarmoede is in Vlaanderen een structureel probleem geworden. In afwachting dat onze politici dit probleem oplossen en hiervoor de nodige financiering vrijmaken, moet elke school zich individueel beredderen”, aldus de directeur.

Wonderwijs Brugge doet het met soepbedeling. Dinsdag stond preisoep op het menu, geleverd door de grootkeuken van de vrije school voor bijzonder secundair onderwijs Haverlo in Assebroek. “We hebben elke dag 10 à 15 liter soep nodig, dat kost ons 30 à 40 euro per dag. Twee lokale bakkers voorzien ons dagelijks gratis van brood. Aan het begin van het jaar had ik voor de soepbedeling een budget van 1.500 euro. Tegen de paasvakantie zal dat geld op zijn, bijgevolg zal er in het derde trimester geen soep meer bedeeld kunnen worden. Tenzij we nieuwe sponsors vinden”, stelt Astrid Lenoir.

Sponsors

Bijgevolg doet de school een oproep om het soepproject te sponsoren door een financiële bijdrage te storten op het rekeningnummer van het oudercomité van Wonderwijs Brugge op BE30 7512 0830 4611.

“Het oudercomité stort dat geld dan door naar de vzw Enchanté, een Gentse non-profit organisatie die onder meer het project brood(doos)nodig voor vele scholen coördineert”, vervolgt de directrice. Ze hoopt dat giften van particulieren en bedrijven het project kunnen redden: “We bereiken ons doel, de kinderen een voedzame maaltijd bieden. Maar ik wil voor de financiering niet opnieuw bij de ouders gaan vissen.”

Zestien Brugse scholen

Volgens de Brugse schepen voor Sociale Zaken en Flankerend Onderwijsbeleid Pablo Annys zijn er op vandaag zestien Brugse scholen ingestapt in het project brood(doos)nodig: “We zijn in oktober 2022 getart met acht scholen, in ruim een jaar tijd is het aantal scholen verdubbeld. Opvallend is dat het net die scholen met veel SES-lestijden zijn.”

“Dat zijn lestijden die toegekend worden op basis van de socio-economische status van leerlingen. Deze socio-economische status wordt gevat door de opleiding van de moeder, het ontvangen van een schooltoelage en de thuistaal van de leerling.”

Koude frieten

“Om hoeveel kinderen het dan echt gaat is moeilijk te achterhalen. De directies geven aan dat kinderen niet systematisch met lege brooddozen naar school komen maar het zijn wel geregeld dezelfde leerlingen. Dit kan zo tot ongeveer 10 procent van hun leerlingen gaan.”

“Wat ook opmerkelijk is dat het niet steeds om lege brooddozen gaat maar wel om ongezonde en niet voedzame brooddozen of dingen die niet echt als lunch te eten zijn, zoals koude frieten of koude pizza. Heel wat kinderen hebben wel een gevulde brooddoos mee maar hebben soms nog geen ontbijt genoten of deze lunch is de enige echte maaltijd van de dag. Het varieert in elk geval van school tot school”, aldus Pablo Annys.

Armoede

De acties die scholen ondernemen in kader van brood(doos)nodig zijn divers en bestaan onder andere ook uit een maandelijks ontbijt, een warme maaltijd, een gezamenlijke lunch of elke week fruit voor de leerlingen.

Pablo Annys wijst erop dat in het kleuteronderwijs 25 procent van de kleuters anderstalig is: “In het lager is dat 15 procent, in het secundair nog maar 9 procent. In Brugge leven ongeveer 15 procent van de kinderen in armoede, dat zal zich dus ook weerspiegelen in de scholen.”

“En toch blijft Brugge een atypische centrumstad op dat vlak, met een beduidend kleiner percentage kansarmoede in vergelijking met de Vlaamse én de West-Vlaamse centrumsteden. Maar de inhaalbeweging is zeker ingezet….”