Plannen voor Ieperse scholencampus vernietigd na burenprotest: “Dit hadden we niet verwacht”

Matthias Archie, coördinerend directeur van de scholengemeenschap Sint-Maartensscholen Ieper (SMSI). © TP
Redactie KW

Aan een vernietingsscenario durfden de schooldirecties niet te denken, maar het is nu toch gebeurd: de plannen voor de nieuwe scholencampus van de Ieperse Sint-Maartensscholen zijn vernietigd door de Raad van State. De procedure was gestart door buurtbewoners van het VTI, waar de campus zou gebouwd worden. “Maar we gooien deze plannen niet in de vuilbak”, aldus het scholenbestuur.

“We zijn zeer ontgoocheld, dit hadden we absoluut niet verwacht”, bekent Matthias Archie, coördinerend directeur van de scholengemeenschap Sint-Maartensscholen Ieper (SMSI). De man en de directies van de betrokken secundaire scholen, waaronder het College, VTI, Heilige Familie en Immaculata, zijn al jaren bezig met plannen voor een nieuwe scholencampus bij het VTI. De plannen stoten vrijwel meteen op protest bij buurtbewoners uit de naburige wijken. Ze verenigden zich in het actiecomité Leefbare Augustijnenwijk en begonnen twee jaar terug een procedure bij de Raad van State om de plannen te vernietigen. Dat is nu gelukt.

Procedurekwestie

“Wij hadden enkele weken geleden het advies gekregen van de auditeur, wat de rechters van de Raad van State doorgaans wel volgen”, stelt Archie. “In dit advies had de auditeur alle argumenten van de tegenpartij ongegrond verklaard, dus we gingen er stilletjes van uit dat de rechters dit ook zouden doen.”

Archie benadrukt dat het gaat om een procedurekwestie. “De Raad van State spreekt zich niet uit over de inhoud van het dossier. Het is zeer technisch en complex om uit te leggen, maar het draait uiteindelijk om twee kleine zaken: de fietspaden langs de N8 naar de Noorderring en het verkeersplateau in de Augustijnenstraat. In het eerste mobiliteitsrapport zou dit op korte termijn uitgevoerd worden, in het tweede rapport was sprake van een uitvoering op lange termijn. Door deze verschuiving is de procedure gewijzigd, waardoor de provincie niet kon weten of er een milieueffectenrapport moest zijn. De volgende stappen bekijken we nu met onze advocaten, de stad en de provincie.”

Verloren geld

Zeker is dat de scholengemeenschap hun nieuwe campus niet loslaat. “We gooien de handdoek niet in de ring”, verzekert Archie. “Wat ons betreft gaan de plannen niet in de vuilbak, en ook niet in de diepvries. Al zal het project door deze beslissing van de Raad van State natuurlijk wel weer bijkomende vertraging oplopen. Hoelang? Dat weten we nog niet. Dit gigantische dossier waar we heel wat werk en energie in gestoken hebben, ligt nu al twee jaar stil door deze procedure. Intussen moeten we extra investeringen blijven doen in de verouderde schoolgebouwen op de huidige locaties in de stad en dat is natuurlijk verloren overheidsgeld.”

“We blijven erbij dat onze campus niet alleen een goede zaak is voor onze scholen, maar ook een prachtig project wordt voor de hele stad. Recent zijn de werken gestart om het Scholierenpad te verbreden en te verlengen vanaf het station langs het VTI en de toekomstige campus richting Veurnseweg. Die werken zouden sowieso gebeuren in het kader van het fietssnelwegennetwerk, maar het toont ook duidelijk aan dat de stad, provincie en Vlaanderen meegaan in onze plannen. Ik heb er niks op tegen dat mensen klacht indienen, maar ik betreur een juridische strijd die zo lang aansleept. Het is ook zonde van de overheidsmiddelen. We geven niet op, hopelijk kunnen we snel weer verder.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier