Sint-Maartensscholen in Ieper krijgen volledig nieuwe campus voor tweede en derde graad

De nieuwe campus moet gebouwd worden in de velden achter het huidige VTI. © TOGH
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering 41 scholen geselecteerd die via een publiek-private samenwerking een nieuw schoolgebouw mogen bouwen. De Sint-Maartensscholen in Ieper krijgen een volledige nieuwe campus.

De investeringswaarde van alle projecten samen bedraagt 550 miljoen euro. De nieuwe scholen hebben in totaal een oppervlakte van 250.000 m², te vergelijken met de oppervlakte van ruim vijftig voetbalvelden. De realisatie van de scholen gebeurt samen met de private sector. Van de 52 aanvragen die werden ingediend, werden 41 scholen geselecteerd om hun bouwproject te realiseren.

In Het Wekelijks Nieuws Ieper-Poperinge van vrijdag 1 september kon u al lezen over de plannen van de Ieperse scholengemeenschap Sint-Maartensscholen, de koepel van katholieke secundaire scholen in Ieper die College, Lyceum, VTI, Heilige Familie en Immaculata omvat. In de velden achter het VTI, tussen de Augustijnenstraat en de Veurnseweg, moet een nieuwe campus gebouwd worden ter waarde van 43 miljoen euro. Nu werd dat dossier dus goedgekeurd.

Sint-Maartensscholen in Ieper krijgen volledig nieuwe campus voor tweede en derde graad

Het wordt het grootste project in Vlaanderen. Er wordt een volledig nieuwe campus gebouwd van ruim 20.000 m². In de nieuwe campus zullen de tweede en derde graad secundair onderwijs een nieuw onderkomen vinden en kunnen alle klassen van de eerste graad in de huidige gebouwen samen worden gebracht. Dit laat de scholen toe om domeinscholen rond bijvoorbeeld wetenschap, techniek en economie te maken. In de nieuwe campus zou plaats zijn voor ruim 2.500 leerlingen en meer dan 400 leerkrachten.

“Dit laat de stad ook toe nieuwe stappen te zetten in de ontwikkeling van extra woonvoorzieningen in de binnenstad” – burgemeester Jan Durnez

De Ieperse burgemeester Jan Durnez reageert verheugd op het nieuws. “De campus voor de Sint-Maartensscholen geeft nieuwe kansen aan een sterk en eigentijds secundair onderwijs en laat de stad toe nieuwe stappen te zetten in de ontwikkeling van extra woonvoorzieningen in de binnenstad”, laat Jan Durnez weten in een persbericht. “Op termijn kan dit ook leiden tot een fikse reductie van de lijnbussen met scholieren die nu dwars door de binnenstad moeten.”

Het artikel dat op vrijdag 1 september verscheen in Het Wekelijks Nieuws Ieper kunt u hieronder nog eens integraal herlezen:

SintMaartensscholen-Ieper.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier