Ouders kamperen aan school voor buitengewoon onderwijs in Roeselare: “De school is erg gastvrij en treft geen enkele schuld”

Deze ouders kampeerden sinds vrijdagmiddag in De Parel. © Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Sinds vrijdagmiddag kamperen er verschillende ouders aan en in De Parel, de Roeselaarse school voor buitengewoon onderwijs die momenteel gevestigd is langs de Westlaan. Aanstaande donderdag 2 mei gaan de inschrijvingen voor volgend schooljaar open en de ouders willen zeker zijn dat hun kind in de school kan starten. “De school kan hier niets aan doen, we worden hier fantastisch opgevangen. Het is echter heel duidelijk dat er een capaciteitsprobleem is”, aldus de ouders.

Zondagmiddag omstreeks 14 uur. In de gang van de school voor buitengewoon onderwijs type 2 De Parel zitten de ouders van een viertal kleuters en lagere schoolkinderen. Zij kamperen er met het oog op donderdag wanneer de inschrijvingen voor volgend schooljaar open gaan. “We hoorden dat er veel meer kandidaten zijn dan plaatsen. Vrijdagmiddag ben ik hier een kijkje komen nemen. Sindsdien kampeer ik hier samen met de ouders van een ander kindje”, aldus Iris Vansteenkiste uit Oostkamp.

Inmiddels is het aantal kampeerders er verdubbeld. “Veel dergelijke scholen waar type 2 aangeboden wordt, zijn er niet. We willen onze kinderen een toekomst geven. Als je daarvoor enkele dagen moet kamperen, dan doe je dat als ouder gewoon.”

Gastvrijheid

De ouders werden onmiddellijk goed opgevangen door de school. “We krijgen koffie, kunnen gebruik maken van de microgolfoven en kregen een plaatsje in de gang. De komende dagen mogen we in leegstaande lokalen verblijven. De school is erg gastvrij en treft ook geen schuld. Dit is een capaciteitsprobleem. Hopelijk worden er in de toekomst op verschillende plaatsen en in verschillende scholen extra plaatsen voor onze kinderen gecreëerd.”

De ouders legden inmiddels een lijst aan met daarop hun naam zodat ze donderdag zeker zijn dat hun kind ingeschreven kan worden in De Parel. “En ondertussen maken we er het beste van. Woensdag plannen we een barbecue.”

Oplossing nodig

Directeur Jo Degrande ging inmiddels verschillende keren langs om de ouders een hart onder de riem te steken. “In heel Vlaanderen zijn er capaciteitsproblemen voor type 2. We hebben nog nooit plaatsen tekort gehad, maar we merken dat de interesse dit jaar wel erg groot is. De laatste tien jaar zijn we al met vijftig procent gegroeid. Hoeveel plaatsen we ter beschikking zullen hebben, weten we maandag.”

Ook hij kijkt naar overheid voor oplossingen. “Het is belangrijk dat er meer capaciteit is. Want dat de ouders moeten kamperen, is voor hen erg vervelend. In andere scholen houdt men een loterij, maar dat is ook niet goed. Dat is ook geen oplossing voor het probleem dat er nu is.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier