Ontmoet de ‘ijsmannen’ van Sint-Jozef: “Min zeven? Wij blijven een korte broek dragen”

Wiebe (10), Berre (11) en Pierre (11) dragen steevast een koude broek, ook bij vriestemperaturen.© foto TP
Wiebe (10), Berre (11) en Pierre (11) dragen steevast een koude broek, ook bij vriestemperaturen.© foto TP
Redactie KW

Wiebe (10), Berre (11) en Pierre (11) zal je nooit buiten zien komen met een lange broek. Ook niet bij deze vriestemperaturen, maar dan vallen ze natuurlijk veel meer op, zoals op de speelplaats van hun school Sint-Jozef. “Koude kan je wegdenken door met je vrienden te spelen.”

“Verdikke, ze hebben weer een korte broek aan.” Lieven Calis, directeur van de Ieperse basisschool Sint-Jozef, stond de voorbije dagen verbaasd te kijken naar enkele leerlingen op zijn besneeuwde speelplaats. “Wij hebben blijkbaar drie ijsmannen onder onze 409 leerlingen”, vertelt hij. “Werkelijk elke dag komen zij in korte broek naar school.”

Op vele dagen, weken, maanden valt dat nauwelijks op. Behalve de voorbije dagen met temperaturen tot min zeven graden. “Dat is toch redelijk fris om nog in korte broek naar school te komen. ‘Lukt het nog’, vraag ik soms, maar dan kijken ze vreemd op. Alsof het voor hen de normaalste zaak van de wereld is. Los van deze coronatijden is het wel zo dat we de kinderen ook in deze koude wintermaanden vaak naar buiten brengen voor lessen en activiteiten. Maar het was niet de bedoeling om ‘ijsmannen’ te kweken. Dat komt uit henzelf”, aldus de directeur.

Leuke bijnaam

“Het zit nochtans niet in de familie”, vertelt Wiebe Vangheluwe (10) uit het vijfde leerjaar. “Ik heb wel eens koud, maar dat hangt af van het moment en dan heb ik eigenlijk geen nood aan een lange broek. Ik speel vaak om warm te hebben: tikkertje, een sneeuwballengevecht en sneeuwengelen maken. De meesten hier zijn het gewoon dat ik altijd een korte broek draag. Ik ben niet de enige.”

“Ook wij dragen een korte broek, heel het jaar door”, vertellen Pierre Schoonheere (11) en Berre Linseele (11) uit het zesde leerjaar. “Lange broeken plakken te veel, onze korte broeken geven meer vrijheid om te bewegen. De weinige lange broeken die we nog hebben, zijn dan ook trainingsbroeken. Koude kan je wegdenken door met je vrienden te spelen.”

Toeval of niet, de drie ijsmannen zitten samen in de KSA. “We hebben nochtans geen korte broeken bij ons uniform van de jeugdbeweging, maar we doen altijd eigen korte broeken aan. En lange kousen. De mensen kijken wel eens vreemd op. De bijnaam ijsmannen vinden we eigenlijk wel leuk.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.