Kortrijkse scholen richten eigen sneltestcentrum voor personeel op

Rik Bossuyt in het sneltestcentrum van zijn scholengroep Katholieke Basisscholen Kortrijk.© LOO
Rik Bossuyt in het sneltestcentrum van zijn scholengroep Katholieke Basisscholen Kortrijk.© LOO
Olaf Verhaeghe

De Katholieke Basisscholen Kortrijk, een scholengroep waar zeven scholen toe behoren, organiseren vanaf vrijdag een eigen sneltestcentrum. Daar zullen leerkrachten en andere personeelsleden die dat willen een coronatest kunnen ondergaan. Bedoeling is om vooral preventief te werken en zo vroeg mogelijk eventuele besmettingen te ontdekken.

De leerkrachten en andere medewerkers van de zeven KBK-scholen in Kortrijk kunnen vanaf vrijdag langslopen in het sneltestcentrum in basisschool Sint-Theresia aan de Oudenaardsesteenweg. Naast Sint-Theresia gaat het om Sint-Paulus, ‘t Hoge, ‘t Fort, Sint-Jozef, de Damiaanschool en Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. Ook het personeel van Sint-Amand-Zuid, die niet tot dezelfde scholengroep behoort, zal zich er onder medische begeleiding kunnen laten testen op het coronavirus.

“We gebruiken voor ons testcentrum de sneltests van de overheid”, duidt algemeen directeur Rik Bossuyt van KBK. “We hebben daar wel even op moeten wachten, maar nu we ze hebben, willen we ze ook zo goed en zo snel mogelijk gebruiken.” In totaal krijgt het testcentrum in Sint-Theresia een 200-tal sneltests ter beschikking, daarmee wil de scholengroep twee weken kunnen werken. Intussen worden ook nieuwe ladingen besteld voor de rest van het schooljaar.

Niet voor leerlingen of ouders

Het sneltestcentrum dient vooral preventief. “Wie ziek is of symptomen vertoont, moet uiteraard naar de dokter”, zegt Rik Bossuyt. “Maar door op vrijwillige basis onze personeelsleden aan zo’n sneltest te onderwerpen, willen eventuele besmettingen zo vroeg mogelijk detecteren. Onze afdeling in de Beekstraat is sinds eind vorige week dicht en ook eerder dit jaar kenden we al verschillende uitbraken onder het personeel waardoor we scholen noodgedwongen moesten sluiten. Ieder van ons weet dus hoe snel het kan gaan en wat de gevolgen zijn.”

Enkel mensen die nog niet zijn gevaccineerd en de laatste 90 dagen niet positief hebben getest, komen in aanmerking voor de sneltests. “We merken wel dat onze personeelsleden grotendeels bereid zijn om zich preventief te laten testen. Uiteraard hopen we dat er niemand positief blijkt”, glimlacht Rik Bossuyt. “Het is niet de bedoeling dat leerlingen of ouders langskomen in het testcentrum. De sneltests zijn enkel voor schoolpersoneel bedoeld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier