Klaar voor de start? Scholen zien vooral veel uitdagingen

Lagereschoolkinderen moeten straks geen mondmasker dragen, leerlingen in het secundair onderwijs wel. © Getty Images
Redactie KW

Het zijn spannende dagen voor iedereen die van ver of dichtbij betrokken is bij het onderwijs in ons land. Vanaf maandag 18 mei, eventueel al met een probeerdag op vrijdag 15 mei, mogen de scholen onder strikte voorwaarden heropstarten. De scholen zelf zien vooral heel veel uitdagingen en hindernissen.

Wij vroegen de mening van Jan en Luc, directeurs van lagere scholen met respectievelijk 424 en 22 leerlingen.

Jan, directeur van 424 leerlingen

Jan Luts.
Jan Luts.© Els Deleu

Jan Luts, directeur van Sint-Amandsbasisschool Zuid in Kortrijk waar 424 leerlingen school lopen, zoekt naar oplossingen. “We staan te springen om weer te openen, maar het moet haalbaar blijven!”

“Als de school weer opstart voor het eerste, tweede en het zesde leerjaar, komen er 140 kinderen weer naar school. Er werd eerst gesproken over 10 kinderen per klas, deze week werd dat opgetrokken naar 14 kinderen. Aangezien we 4 vierkante meter per leerling nodig hebben en 8 vierkante meter per leerkracht, zijn mijn lokalen van 56 vierkante meter te klein. Onze preventieadviseur zal het nog eens uitrekenen, want misschien kunnen we de bubbel van 1,5 meter rond een kind wel kleiner houden voor de leerlingen van wie hun lessenaar tegen de muur staat”, vertelt directeur Jan Luts. In Sint-Amandsbasisschool Zuid zijn er 16 klassen in de hoofdschool en 6 klassen in de Wielewaal, de tweede vestiging. Er zijn 25 leerkrachten voor 424 leerlingen.

“We dreigen personeel en vierkante meters te kort te komen”

Alles zal voor de scholen staan en vallen met hoeveel mensen hun kinderen naar de school brengen voor de opvang. “Als iedereen weer moet werken en alle kinderen naar school komen, moeten we 138 kinderen les geven en voor 202 kinderen opvang voorzien. Hiervoor komen we vierkante meters en personeel te kort.”

In de Wielewaal moeten 30 leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar naar school komen en zou er nog opvang nodig zijn voor 80 kinderen. “Ook hier zullen we heel creatief moeten zijn, en dan zwijgen we nog over twee weken na onze heropening, want hier in het gebouw huist ook nog een middelbare school. Als de leerlingen van het tweede en het vierde middelbaar er nog eens bijkomen… Daar moeten we nog eens goed over brainstormen.”

De directeur nam ondertussen contact op met de stad. “Sporthal Mimosa die hier dicht bij de school ligt, staat leeg en zouden we kunnen gebruiken voor de opvang. We hopen dat er dan ook personeel vanuit de stad kan voorzien worden om ons bij te staan.”

Jan zal de komende twee weken nog druk in de weer zijn. Hij kocht al mondmaskers voor de leerlingen en een technische school maakt schermen voor als de leerkrachten iets moet uitleggen dicht bij een kind. “We zullen nadars nodig hebben en ik moet een sanitair complex huren, want er kan maar één kind per wastafel tegelijk naar het toilet. Dat zal ons veel geld kosten, maar we doen alles voor de veiligheid!” (Els Deleu)

Luc, directeur van 22 leerlingen

Lus Musschoot
Lus Musschoot© Davy Coghe

Directeur Luc Musschoot van basisschool De Ooievaar in Damme, met 22 lagereschoolkinderen een van de kleinste schooltjes van het land, heeft nog heel wat praktische vragen over de heropstart van het onderwijs.

Basisschool De Ooievaar was niet zo lang geleden nog met de sluiting bedreigd. Pas op het allerlaatste moment vond de school die ene kleuter die nodig was om ook volgend jaar nog onderwijs te mogen organiseren. Luttele weken later sloeg corona toe en moest de gemeentelijke basisschool toch de deuren sluiten. Tijdelijk dan, want straks mag ze heropenen. Al is directeur Luc Musschoot niet dolenthousiast.

“Momenteel is het nog te vroeg om al met zekerheid te zeggen wanneer en in welke omstandigheden we zullen opstarten. Het draaiboek dat de scholen na de veiligheidsraad van vrijdag kregen, wordt nu enigszins herwerkt door het departement onderwijs op basis van de vele vragen en bekommernissen”, zegt de schooldirecteur.

“De school weer openen voor 10 leerlingen is de moeite niet”

“De richtlijn zegt dat het eerste, tweede en zesde leerjaar mag opstarten. Maar in ons schooltje in Damme zou dat maar gaan om een tiental leerlingen, wel heel erg weinig dus om heel die operatie in gang te zetten. Daarom zou ik willen vragen of wij niet de hele school – met dus ook het derde, vierde en vijfde erbij – mogen opstarten. Dat zou praktischer zijn en voor iedereen dan ook duidelijk. Natuurlijk moet alles voldoen aan de veiligheidsvereisten, maar wij beschikken hier over drie behoorlijk ruime klassen waardoor ik denk dat dit moet mogelijk zijn. Maar we wachten op het fiat van het departement onderwijs.”

Luc is ook directeur van een grotere afdeling in Sijsele. “Daar werd begin april een opvangcentrum voor asielzoekers ingericht in de voormalige kazerne. De kinderen die daar aanwezig zijn, moeten in principe binnen de 60 dagen ingeschreven worden in een school. Ik zou er toch voor durven pleiten dat die termijn verlengd wordt. Die mensen kennen de taal en de gebruiken niet en dus vergt dit heel wat extra werk voor de leerkrachten. In deze coronatijden kan dit er moeilijk nog bij. Na de zomervakantie kunnen we daar dan wel rustig mee starten.” (Piet De Ville)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier