In juni rondde Sabina Shamieva haar studies biochemie en biotechnologie aan UGent af. Toch leek studeren lange tijd niet weggelegd voor de talentvolle jonge vrouw die op haar tiende Kirgistan ontvluchtte en in Kortrijk terechtkwam. Het Fonds Lisa gaf haar die kans wel, en Sabina greep ze met beide handen.
Het Studentenfonds LISA (Lions International Student Academy) is een initiatief van Lions Club Kortrijk Mercurius en het Streekfonds West-Vlaanderen. Het fonds biedt financiële steun aan gemotiveerde studenten die dat omwille van sociale of familiale omstandigheden nodig hebben. Daarnaast krijgt elke student ook een meter of peter toegewezen, doorgaans iemand uit de bedrijfswereld, die hen van nabij volgt en waar nodig begeleidt. Het initiatief wordt geleidelijk aan uitgerold naar andere steden in West-Vlaanderen, waaronder Roeselare.
In 2023 nam het Fonds Lisa in totaal meer dan 70 studenten onder haar vleugels. Een van hen is Sabina Shamieva (24). In 2010, op haar tiende, vluchtte ze samen met haar ouders en zus uit Kirgistan. “Kirgistan is er economisch bijzonder slecht aan toe, er is amper werk te vinden, de lonen zijn heel laag, studeren is dan weer heel duur”, vertelt Sabina. “Mijn ouders zagen er geen toekomst meer, al helemaal niet voor hun twee dochters. De situatie is er voor meisjes zo mogelijk nog slechter dan voor jongens.”
Het gezin kwam in een opvangcentrum in Limburg terecht, vanwaaruit ze vijf maanden later een woning in Kortrijk toegewezen kregen. “We deden er van bij het begin alles aan om ons hier te integreren. Mijn zus en ik leerden al snel Nederlands, mijn ouders hadden daar meer moeite mee maar ook zij waren vastbesloten om hier een nieuw leven op te bouwen”, schetst Sabina hun eerste tijd in ons land.
Derde ouder
In 2013 werd hun verblijfsaanvraag evenwel afgekeurd. De volgende zeven jaar bleven ze in Kortrijk wonen, maar zonder geldige papieren. Sabina, haar zus en hun intussen in België geboren zusje, bleven wel elke dag naar school gaan. Daar haalde Sabina uitstekende cijfers, en leek een studie aan de universiteit een vanzelfsprekend vervolg. Omdat Sabina zonder papieren geen verdere studies kon beginnen, nam de school contact op met Bernard Adins, voorzitter van het Fonds Lisa, met de vraag of het fonds iets voor Sabina kon doen. “Dat gaf me opnieuw hoop in een heel onzekere periode”, vertelt Sabina. Het fonds besloot haar te steunen, en ze kreeg Ina De Witte toegewezen als ‘meter’. “Een aangename vrouw die sterk in haar schoenen staat. Haar steun heeft me veel deugd gedaan. Ina werd de voorbije jaren een soort derde ouder voor mij.”
“Mijn zus, ouders en ikzelf waren vastbesloten hier een nieuw leven op te bouwen”
Toch vingen Sabina en Ina bot toen ze haar een eerste keer gingen inschrijven aan UGent. Intussen werd voor het gezin wel een procedure ‘humanitaire regularisatie’ opgestart, wat zoveel betekent als dat ze op basis van hun jarenlange goede integratie toch een verblijfsvergunning konden krijgen. Een tweede poging om Sabina in te schrijven, lukte daardoor wel. “Ik was zo opgelucht dat ik toch de kans kreeg om verder te studeren”, klinkt het. “Ik pendelde een tijdlang naar Gent, maar het studieprogramma was erg intens en daarom kreeg ik van het fonds ook steun om een kot te huren. En toen ik in het derde jaar wat moeite had met enkele vakken, betaalden ze ook bijlessen voor mij.”
Op zoek naar zekerheid
Sabina en haar familie zijn sinds 2020 voorlopig geregulariseerd, maar hun vergunning wordt elk jaar opnieuw geëvalueerd. “Dat zorgt nog altijd voor een onzeker gevoel, maar we zijn hier al heel blij om. Mijn ouders kunnen nu tenminste werken – mijn vader bij een traiteur, mama als poetsvrouw – en eindelijk iets sparen. We konden onlangs zelfs verhuizen van ons tweekamer-appartementje naar een iets grotere woning. In 2025 wordt ons dan hopelijk een definitieve verblijfsvergunning toegekend bij wijze van gunst.”
Sabina voltooide zowel haar bachelor als master het voorbije voorjaar, met onderscheiding. Ze wil hierna graag een doctoraat beginnen, en toont zich vastbesloten om haar kennis in te zetten voor vooruitstrevend medisch onderzoek. “Door de steun van het Fonds Lisa heb ik mijn droom kunnen waarmaken, maar het heeft me ook zelfvertrouwen en geloof in de toekomst gegeven”, besluit Sabina.
Info: Fonds LISA, Spinnerijstraat 107, Kortrijk – fondslisa.be
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier