Hogeschool Vives lanceert drie nieuwe opleidingen in afstandsonderwijs

Hogeschool Vives zet in op afstandsonderwijs.© AN
Hogeschool Vives zet in op afstandsonderwijs.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf het academiejaar 2021-22 lanceert Hogeschool Vives drie nieuwe technologische en praktijkgerichte opleidingen in haar aanbod afstandsonderwijs. De bacheloropleiding autotechnologie (Kortrijk) en de graduaatsopleidingen voertuigtechnieken (Kortrijk) en Creative Digital Design (Brugge) richten zich met hun nieuwe programma’s vooral op werknemers die een nieuwe uitdaging zoeken of zich verder willen specialiseren.

Momenteel telt Vives 3.200 afstandsstudenten, gespreid over een 40-tal afstudeerrichtingen in zes studiegebieden. Door de coronacrisis, waarin opleidingen verplicht werden om creatief om te gaan met lesgeven, wagen nu ook enkele praktijkgerichte opleidingen zich aan afstandsonderwijs. De bacheloropleiding autotechnologie en de graduaatsopleidingen voertuigtechnieken en Creative Digital Design nemen alle kennis mee die ze tijdens een jaar online lesgeven hebben opgedaan voor theorie op afstand, in combinatie met een vast aantal praktijkdagen op de campus.

Vraag groter dan aanbod

De succesvolle start van de opleiding elektronica-ICT in afstandsonderwijs bewees volgens Vives dit academiejaar de noodzaak aan praktijkgerichte opleidingen in een aangepast format. COVID-19 heeft heel wat professionelen immers aan het denken gezet over hun carrière en velen kregen te maken met ontslag. Werkgevers rekruteren bovendien volop – de vraag is zelfs zo groot dat het aanbod afgestudeerden vaak te klein is.

“Bijna 97% van onze studenten tekenen al een contract nog voor ze afgestudeerd zijn,” vertellen Bert Desender en David Demuynck, respectievelijk de opleidingshoofden voor autotechnologie en voertuigtechnieken. Zij zijn er zeker van dat die trend zich ook zal doorzetten bij studenten in het afstandsonderwijs.

Eigen tempo

“Van kleine garages tot grote merken: ze kloppen vaak bij ons aan om technisch sterke medewerkers te vinden. Het draait in de sector al lang niet meer om enkel de klassieke voertuigen en daar zetten wij bij Vives keihard op in. Onze studenten kennen alles van klassieke, hybride, elektrische en autonome wagens als ze afstuderen.”

De drie opleidingen in afstandsonderwijs starten in september 2021. De bacheloropleiding autotechnologie duurt vier jaar, de graduaatsopleidingen voertuigtechnieken en Creative Digital Design elk drie jaar. Maar, zo vult Desender aan: “Dankzij onze aanpak op maat kunnen studenten zelf bepalen hoe lang ze over hun studies doen. Zo kan elke student op eigen tempo het studietraject afwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier