https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen Cactusfestival: financiële aderlating voor jeugdbeweging die camping uitbaat

© gf
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Geen duizenden Cactusfestival-gangers dit weekend in het Brugse Minnewaterpark. Het betekent meteen ook geen honderden kleurrijke iglotentjes op het terrein van KSA Sint-Trudo en KSA Assebroek Meisjes. Een financiële aderlating voor de jeugdbewegingen die al jaren de camping van het festival organiseren. “We zien duizenden euro’s door onze neus geboord”, zegt bondsleider Emile Janssens (21).

Zo’n twaalf jaar al verzorgen tientallen leiders en oud-leiders van KSA Sint-Trudo en KSA Assebroek de camping van het driedaagse Cactusfestival. Dag en nacht pintjes tappen, bezoekers ontvangen en wegwijs maken, de veiligheid verzorgen en zelf van de festivalsfeer genieten. Dit weekend blijven de lokalen van ‘t Trapveld en de omliggende grasvelden langs de Weidestraat confronterend leeg. Het scheelt meteen een stevige slok op de borrel voor de werking van de twee Assebroekse jeugdbewegingen. “We lopen enkele duizenden euro’s aan inkomsten mis. Dat is jammer. Los van het financiële en organisatorische, is het ook gewoon leuk om met de voltallige leidingsploeg jaarlijks zoiets te kunnen verwezenlijken. Ook heel wat oude bekenden komen dan een pintje drinken. Het is een traditie geworden, die nu jammer genoeg een jaartje is weggevallen”, zegt Emile Janssens (21), bondsleider van KSA Sint-Trudo.

Meer tijd voor de kampen

De KSA-chef nuanceert ook meteen. “Geen camping moeten organiseren, kwam ook een beetje van pas. De beslissing over de kampen viel pas heel laat. Waar we andere jaren drie of vier maanden hebben om een kamp voor te bereiden, moest dat nu in anderhalve maand gebeuren. De meeste leiders zaten dan ook nog eens met examens. We konden die extra tijd dus wel gebruiken. Het belangrijkste als jeugdbeweging is nog altijd dat de kampen kunnen doorgaan. De maatregelen die nu moeten worden genomen op vlak van hygiëne en organisatie, vragen extra inspanningen van ons team. Bubbels opdelen, minder fysiek intensieve spellen verzinnen. Dat heeft tijd in beslag genomen. Het is ons gelukt en dat hebben we vooral voor de kinderen gedaan. Iedereen is blij dat we kunnen vertrekken. Er was ook meer interesse bij de ouders om hun kind mee te sturen op kamp. Kinderen hadden al zoveel thuisgezeten en veel ouders hebben ook hun reis geschrapt. Volgend jaar staan we sowieso weer paraat om de camping te organiseren, als de evenementen dan zullen doorgaan natuurlijk”, besluit Emile.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.