Alle Tieltse lagere scholen krijgen brugfigurenwerking

Zeker voor kinderen uit kansarme gezinnen kunnen die brugfiguren een belangrijk verschil maken. © WMe
Redactie KW

In de lagere scholen van Tielt zijn sinds kort drie brugfiguren aan de slag. Het gaat om mensen die op de grens staan tussen de ouders en de schooldirecties. Zeker voor kinderen uit kansarme gezinnen kunnen die brugfiguren een belangrijk verschil maken.

De werking is strikt genomen niet nieuw. In Wingene werd het project zelfs al in 2016 ingevoerd door het OCMW, terwijl Roeselare in 2017 ‘schoolpoortmedewerkers’ had, die later evolueerden naar brugfiguren.

Projectoproep

Omdat het inmiddels op heel veel plaatsen in Vlaanderen vruchten afwierp, lanceerde Vlaanderen een projectoproep ter ondersteuning. Het CLB, scholengroep PoelbergOmmeland, het stadsbestuur en het Huis van het Kind van Tielt dienden een project in dat in februari werd goedgekeurd.

Dankzij de bijhorende subsidies kan er alvast tot eind 2025 ingezet worden op brugfiguren in de negen lagere scholen van (Groot-)Tielt.

Verbindende factor

Lynn Verstraete, Justine Deconinck en Ruth Devooght zijn sinds 15 april aan de slag als brugfiguren binnen de diverse schoolteams. “Gezinnen van alle lagere scholen in Tielt kunnen bij hen terecht”, legt schepen van Gelijke Kansen Klaas Carrette (CD&V) uit.

“Lynn, Justine en Ruth hebben al meerdere jaren ervaring in de welzijnssector en zullen mensen die ondersteuning nodig hebben graag bijstaan. Als verbindende factor tussen gezin, school en welzijn, zullen de brugfiguren ook verborgen armoede proberen te detecteren en gezinnen wegwijs maken in de vele welzijnsmogelijkheden. In Tielt steeg de kinderarmoede van 7,5 procent in 2019 naar 9,8 procent in 2022. Hoewel dit nog onder het Vlaamse gemiddelde van 12,6 procent zit, willen wij met dit project hier hard op inzetten. Elk kind verdient alle mogelijke kansen.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier