Ondanks corona gaan bloedafnames van het Rode Kruis gewoon door in Oostende

V.l.n.r.: Jurgen Dobbels, Isabelle Rousseaux en Lutwin Mees van de Oostendse afdeling van het Rode Kruis. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Coronacrisis of niet, de bloedafnames van het Rode Kruis blijven doorgaan. “Als er geen symptomen zijn, dan is er geen enkel probleem”, klinkt het bij Jurgen Dobbels, hulpdienstverantwoordelijke van de Oostendse afdeling.

Woensdagmiddag verzamelden heel wat donors bij zaal De Kreeke in de Guido Gezellestraat om bloed te doneren. Bloed doneren ten tijde van corona. Het lijkt vreemd dat dat nog kan, maar toch is er geen enkele kans op besmetting volgens de mensen van het Rode Kruis. “We blijven bloedafnames doen”, vertelt Jurgen Dobbels. “Bloed is van vitaal belang en blijft nodig, ook in tijden van corona. Er zal altijd een tekort zijn en dan zijn onze donors belangrijk. Waar mensen vroeger gewoon binnen konden komen om bloed te doneren, vragen we nu wel om een afspraak te maken. Dat kan via onze website van de lokale afdeling of via de hoofdwebsite van het Rode Kruis.”

Geen risico

Jaarlijks wordt op twee plaatsen bloed afgenomen in Oostende. “In de Kreeke wordt zo’n zes keer per jaar een bloedafname gedaan. In Ontmoetingscentrum De Schelpe is dat zo’n acht keer. Dat maakt een totaal van veertien bloedafnamedagen per jaar in de stad”, verduidelijkt Dobbels. Normaal staan er in de Kreeke een zevental bedden voor onze donoren. Door de coronacrisis zijn dat er maar zes.” Maar dat zijn niet de enige voorzorgsmaatregelen die het Rode Kruis neemt tijdens de afname. “We vragen onze donors om uiteraard de regels rond ‘social distancing’ te respecteren. Net daarom werken we ook op afspraak, zodat niet iedereen tegelijk zou komen. Anders wordt het moeilijk om die afstand tussen elkaar te bewaren. We vragen ook aan iedereen die ook maar iets van symptomen vertoont, om geen bloed te komen doneren. Zelfs een klein hoestje is al te veel. We kunnen geen enkel risico nemen. Zelf zorgen wij voor een goede handhygiëne en zorgen we ervoor dat we voldoende beschermd zijn. Niet alleen om onszelf te beschermen, maar ook om de donor te beschermen.”

80 donoren

Er zijn momenteel geen indicaties dat Covid-19 via het bloed doorgegeven kan worden. “Het virus is zeker niet overdraagbaar via het bloed. Er is dus geen enkel risico voor de persoon die het bloed in een later stadium ontvangt”, geeft Jurgen Dobbels nog mee. “Of er een terugval is in het aantal donoren sinds het virus is uitgebroken? In het begin, kort nadat het virus uitbrak, hebben we een kleine terugval gehad , maar dat aantal heeft zich ondertussen terug gestabiliseerd. Gemiddeld komen zo’n 80 donoren per sessie langs en dat is nog steeds zo.”

Laurence Volckaert:
Laurence Volckaert: “”Ik kom al jaren bloed geven en ik ben van plan om dat te blijven doen, ook tijdens de crisis”© JRO

Ook Laurence Volckaert (47) is een van die donoren. “Of ik schrik heb om besmet te geraken? Helemaal niet”, vertelt Laurence. “We hebben het hier over het Rode Kruis. Die mensen zullen wel weten waarmee ze bezig zijn, niet? Ik kom al jaren bloed geven en ik ben van plan om dat te blijven doen, ook tijdens de crisis. Het is van belang dat mensen dat sowieso blijven doen om geen bloedtekorten te hebben. Het zal maar eens gebeuren dat je zelf bloed nodig hebt en er is geen voorraad. Wat dan? Neen, ik blijf bloed geven. Maar uiteraard hoop ik net als iedereen dat de hele crisis snel achter de rug is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier