Omwonenden De Aardappelhoeve in Tielt verzetten zich tegen uitbreiding met bewaarloods

Redactie KW

De Aardappelhoeve in Tielt heeft concrete plannen om uit te breiden. Het bedrijf wenst een bewaarloods van 6.000 vierkante meter te bouwen, maar dat is niet naar de zin van enkele buren uit de Putterijstraat. Zij vrezen extra vrachtwagenverkeer en een belemmering van het zicht op de Poelberg.

Tot en met dinsdag 18 augustus loopt het openbaar onderzoek in functie van het toekennen van een omgevingsvergunning. Vanuit de Putterijstraat worden een drietal bezwaarschriften ingediend. “De uitbreiding van De Aardappelhoeve is gepland in waardevol agrarisch gebied”, zegt een van de buren, die niet met naam en foto in de krant willen. Er is sprake van een loods van 6.000 vierkante meter het een hoogte van twaalf meter. “Zo veel verharding in landbouwgebied gaat in tegen alle maatregelen die worden genomen omtrent waterbouw”, klinkt het nog. “Bovendien zal de loods het uitzicht op de Poelberg belemmeren en zal de geluidsoverlast door aan- en afrijdende vrachtwagens toenemen in een gebied waar veel mensen komen om zich te ontspannen.”

“Het laatste wat ik wens is onenigheid met de buren, ook al gaat het om enkelingen”, zegt zaalvoerder Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve, die aardappelen wast en verpakt voor de detailhandel. “Laat me duidelijk zijn: het plan dat voorligt in het openbaar onderzoek zal zo niet worden uitgevoerd. Er was al een infovergadering met de buren en komende week volgt er opnieuw overleg, waarin we verdere aanpassingen gaan voorstellen.”

Bespreekbaar

Nemegheer zegt dat het gebouw zo veel mogelijk in de agrarische omgeving zal worden geïntegreerd. “De omvang iets verkleinen, het wat meer achteruit plaatsen, voorzien in een groendak en een afwerking in houtstructuur: voor ons is dat allemaal bespreekbaar. Twee laad- en loskaaien ter hoogte van de Putterijstraat hebben we al uit de plannen gehaald.”

De zaakvoerder spreekt van een duurzame uitbreiding. “Het grote doel is langer Belgische aardappelen te kunnen stockeren, waarvoor we de nieuwste bewaartechnieken gaan gebruiken. Op die manier is er minder import uit Spanje en Italië nodig. Er zullen dus net minder vrachtwagenbewegingen zijn. Er komt ook een bufferbekken voor de opvang van twee miljoen liter regenwater. De Poelberg is trouwens bijna 50 meter hoog, dus zal de heuvel altijd hoog boven onze nieuwe bewaarloods uittorenen.” (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier