Een datum voor de heropening ligt nog niet vast. Maar als alles goed gaat, zou de horecasector vanaf 8 juni weer kunnen opstarten, mits de nodige veiligheidsmaatregelen. De Nationale Veiligheidsraad beslist volgende week of en onder welke voorwaarden die heropstart kan plaatsvinden. Wel is er een akkoord over hoe cafés en restaurants open kunnen. Dit zijn de belangrijkste elementen: verplicht sluitingsuur om middernacht en anderhalve meter laten tussen de tafels.

Reserveren is op restaurant verplicht. Op café is dat niet zo, maar als je dat niet doet, moet je wel je gegevens achterlaten zodat contact tracing mogelijk is. Op café is, zoals verwacht, tooghangen verboden.

Steunmaatregelen

Naast deze praktische regels is het kernkabinet het ook eens geworden over enkele steunmaatregelen, waarvan de tijdelijke BTW-verlaging naar 6 procent en een horecacheque voor werknemers de belangrijkste zijn.

Minister van Economie Nathalie Muylle lichtte al een en ander toe bij de VRT, onder meer over het sluitingsuur om middernacht. "Hoe later het namelijk wordt, hoe moeilijker het is om je aan de regels rond social distancing te houden", klinkt het. "Er is ook rekening gehouden met restaurants die twee shiften na elkaar zouden kunnen organiseren."

Met gerust hart op café

Horeca Vlaanderen is tevreden over de samenwerking met de federale regering en de betrokken ministers, ook over de verschillende steunmaatregelen. "Het akkoord biedt duidelijkheid om, mits groen licht van de veiligheidsraad, veilig richting een heropening op 8 juni te gaan", zegt CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. Klanten kunnen dan met gerust hart op café of restaurant gaan, klinkt het.

Een datum voor de heropening ligt nog niet vast. Maar als alles goed gaat, zou de horecasector vanaf 8 juni weer kunnen opstarten, mits de nodige veiligheidsmaatregelen. De Nationale Veiligheidsraad beslist volgende week of en onder welke voorwaarden die heropstart kan plaatsvinden. Wel is er een akkoord over hoe cafés en restaurants open kunnen. Dit zijn de belangrijkste elementen: verplicht sluitingsuur om middernacht en anderhalve meter laten tussen de tafels.Reserveren is op restaurant verplicht. Op café is dat niet zo, maar als je dat niet doet, moet je wel je gegevens achterlaten zodat contact tracing mogelijk is. Op café is, zoals verwacht, tooghangen verboden.Naast deze praktische regels is het kernkabinet het ook eens geworden over enkele steunmaatregelen, waarvan de tijdelijke BTW-verlaging naar 6 procent en een horecacheque voor werknemers de belangrijkste zijn.Minister van Economie Nathalie Muylle lichtte al een en ander toe bij de VRT, onder meer over het sluitingsuur om middernacht. "Hoe later het namelijk wordt, hoe moeilijker het is om je aan de regels rond social distancing te houden", klinkt het. "Er is ook rekening gehouden met restaurants die twee shiften na elkaar zouden kunnen organiseren."Horeca Vlaanderen is tevreden over de samenwerking met de federale regering en de betrokken ministers, ook over de verschillende steunmaatregelen. "Het akkoord biedt duidelijkheid om, mits groen licht van de veiligheidsraad, veilig richting een heropening op 8 juni te gaan", zegt CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. Klanten kunnen dan met gerust hart op café of restaurant gaan, klinkt het.