Odette (93) trekt met de mobilhome op kerstbezoek

De Oostendse Odette trekt vandaag samen met haar dochters per mobilhome het land rond op kerstbezoek bij haar kleinkinderen. “We zijn blij dat we mama’s kerst op deze manier toch een beetje goed gemaakt hebben.”

Marleen, Odette en Hilde trekken vandaag op kersttoer langs de familie.© JRO
Marleen, Odette en Hilde trekken vandaag op kersttoer langs de familie.© JRO

Je 93-jarige mama verrassen in coronatijden met Kerstmis, hoe doe je dat? Hilde (59), Marleen (62) en Jan (64) Vanremoortere, kinderen van Odette Deley (93) vonden daar iets op. Ze huurden een mobilhome voor een dag die haar langs alle kleinkinderen moet brengen. “Dat ik dit nog mag meemaken”, reageerde Odette wanneer ze haar dochters uit de mobilhome zag stappen.

Odette is 93 jaar, maar dat zou je haar niet geven. Ze woont nog steeds alleen thuis in de Pontonstraat. De kranige dame wist dan wel dat ze eropuit trok met haar dochters Hilde en Marleen, maar wat haar te wachten stond, daar had ze in haar verste dromen nooit durven denken.

Emotionele rollercoaster

Omstreeks 10.30 uur donderdagmorgen draaide een mobilhome, met Hilde aan het stuur en Marleen als copiloot, de straat van Odette in. Ze kwamen hun nietsvermoedende mama ophalen. “Tot vorig jaar kwamen we met kerst allemaal samen in het ouderlijk huis, waar mama nog steeds woont”, vertelt Hilde.

“Ondertussen zijn we al met een grote bende, de kleinkinderen en de achterkleinkinderen meegerekend. Het coronavirus zorgt er echter voor dat we dit jaar kerst aan ons voorbij moeten laten gaan. Mama was daar helemaal niet goed van.”

Kerstavond is altijd al iets geweest waar de hele familie naar uitkeek. “Mama zei het gisteren nog dat ze het zo jammer vindt dat we Kerstmis niet samen kunnen vieren. Maar haar alleen laten, dat konden we niet”, aldus Hilde.

Wanneer de mobilhome voor haar deur stopt, heeft Odette nog steeds niets door. Tot ze haar beide dochters de mobilhome ziet uitstappen. Als ze de voordeur opent, valt ze haar dochters in de armen. Het is meteen duidelijk dat het een ritje wordt op een emotionele rollercoaster.

“Het was altijd al mijn droom om er nog eens op uit te trekken met een mobilhome”, reageert een emotionele Odette. “Maar wat mijn kinderen mij cadeau doen, betekent meer dan alle geld in de wereld. Ik heb echt schatten van kinderen.”

Deelplatform voor campers

Odette trouwde op haar 27ste met Julien Van Remoortere. In 2018 overleed Julien en bleef Odette alleen achter, gesteund door haar kinderen en kleinkinderen. “Dat was een zware slag voor mama”, zucht Marleen. “Mama en papa hebben altijd veel gereisd en meestal was dat met de mobilhome. Elke keer als mama een mobilhome ziet, doet het haar herinneren aan de tijd van toen.”

Het drietal ging op zoek naar een camper, die ze voor een dag konden huren. Alleen bleek dat een groter probleem te zijn dan gedacht. “De meeste campers moet men minstens voor een week huren, maar dat leek ons nodeloos”, gaat Marleen verder. “Tot we na wat googelen bij Goobony, een deelplatform voor campers, uitkwamen.”

Goobony werd in 2015 opgestart door fervente camperaars Foppe Mijnlieff en Mark De Vos. Het brengt campereigenaren samen met reizigers die de vrijheid van het reizen per camper willen ervaren. Daar kreeg campereigenaar Sven Rollier uit Oostende het verzoek van Marleen, Hilde en Jan.

Kerstsfeer

“De boeking werd erg snel geregeld en we konden onze trip inplannen”, lacht Hilde. “Jan kan niet mee omdat we de coronamaatregelen moeten respecteren, maar dat wordt wel de eerste stopplaats in de Salvialaan in Oostende.”

Van Jan gaat het richting drie van de zeven kleinkinderen die in Oostende wonen. Daarna trekken Hilde, Marleen en Odette naar Brussel. “Daar wonen drie van haar kleinkinderen”, vervolgt Marleen. “De zoon van Hilde woont in Sint-Katelijne-Waver en mijn twee dochters wonen in Zaventem. Vandaar trekken we naar Leffinge, waar de jongste dochter van Jan woont.” Meteen ook de laatste stop voor het gezelschap.

De mobilhome werd versierd met lichtjes om wat kerstsfeer te brengen. “We gaan nergens binnen. Het is de bedoeling dat de kleinkinderen naar buiten komen. Iedereen is verwittigd en verwacht ons. We zorgen voor een glaasje en wat hapjes. Na een korte babbel vervolgen we onze reis. We zijn blij dat we mama’s kerst op deze manier toch een beetje goed gemaakt hebben”, besluit het duo.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.