Novelle ‘Grauw’ van Oostendenaar Raoul Servais klaagt extreemrechtse ideeën aan

Raoul Servais stelde zijn novelle voor in Mu.ZEE. © ML
Redactie KW

In de Servaisvleugel van Mu.ZEE in Oostende werd de novelle ‘Grauw’ van animatiefilmer Raoul Servais voorgesteld. Er zijn ook plannen voor een tentoonstelling en een kortfilm.

De 91-jarige auteur situeert zijn verhaal in het West-Vlaamse Zeveneke omstreeks 1922. Een wereldvreemde gepensioneerde leraar geschiedenis ervaart hoe zelfs in dat kleine dorp het extreemrechts gedachtegoed oprukt. Zal hij kunnen weerstaan aan de lokroep van die Grijze horde?

“Dit is allemaal volledig fictief en zeker niet autobiografisch. Maar dit verhaal spookte al lang door mijn hoofd. Nu heb ik het eindelijk kunnen neerschrijven. Ik heb als kind de opkomst van het V.N.V (Vlaamsch Nationaal Verbond, red.) meegemaakt en de defilés van rechtse militantenorden gezien in de Oostendse straten. Nadien heb ik de gruwel van WO II aan den lijve ondervonden”, zegt Servais. “Ik ben bang als ik zie hoe vandaag weer die verfoeilijke ideeën van nationalisme en vreemdelingenhaat met de dag toenemen. We moeten ons daar blijven tegen verzetten. Die geschiedenis mag zich niet herhalen.”

Tentoonstelling en film

De novelle van een 60-tal bladzijden die Raoul in het Frans schreef, is geïllustreerd met een tiental originele tekeningen van zijn hand. Pat Van Beirs werkte als literair hertaler mee aan de vertaling naar het Nederlands.

De energieke negentiger zit niet stil. Ondertussen werkt hij aan een kortfilm over de ontmoeting van een Duits en Frans soldaat midden de Eerste Wereldoorlog. Ook bij die productie laat Servais zich als teder pacifist kennen. De Oostendenaar is ook bezig met de voorbereiding van een reizende tentoonstelling over zijn werk die in het najaar in het Brusselse Belvue museum zal te zien zijn. Een initiatief van de Koning Boudewijnstichting die vorig jaar een belangrijk deel van het oeuvre van de kunstenaar verwierf. (ML)

‘Grauw’ kwam tot stand dankzij de medewerking van het Fonds Raoul Servais vzw en kost 17 euro in de boekhandel of in de shop van Mu.ZEE, Romestraat Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier